Jump to content

Zabagép tűzhalak

2015. 01. 04. 16:05

A tengeri akváriumokat előszeretettel telepítik be tűzhalakkal, amelyek egzotikus látványt keltenek a lakásban. Az Atlanti-óceán partvidékénél azonban gondot okoznak.

A megnövekedett és színes úszói miatt igazán közkedvelt a tűzhal az akvaristák körében. A természetes közegükben, az Atlanti-óceán partvidékénél azonban nagy pusztítást végeznek ezek a zabagépek.

A Csendes-óceán és az Indiai-óceán összeérő területein őshonos ez a hal. Mivel közkedvelt hobbihal is, állatkereskedésekből könnyű hozzájutni, így előbb vagy utóbb felfedezhető lesz olyan területen is, ahol nem honos a tűzhal.Ennek köszönhető, hogy az Atlanti-óceán partvidékén is elszaporodott, ugyanis nagyon-nagyon sokat tartanak ilyen halat. Úgy tartják, hogy 1985-ben 6-8 nőstényt engedtek be az óceánba Florida partjainál, és mára ökológiai katasztrófa közelébe sodorták a partvonal élővilágát.

A tűzhalak ugyanis harminc év alatt teljesen betelepültek, megszállták a területet és egészen a Mexikói-öbölig meghódították. Amerre járnak, 70, de akár 90%-kal is megcsappan az őshonos halpopuláció. Sőt addig maradnak egy területen, amíg a táplálékukat jelentő halak utolsó példányát is levadásszák. Nagyon falánk állatok, olyannyira, hogy korlátlanul esznek, és akár úszógumijuk nő. Ráadásul nem válogatósak és gyorsan szaporodnak. Egyéves korukban már ivarérettek és ettől fogva pár naponként képesek akár 40 ezer ikrát is lerakni. Ez azt jelenti, hogy pár hét alatt képesek egy korallzátony halállományát szinte teljesen kiirtani.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: indafoto.hu)