Jump to content

Széleshátú fogasponty

2015. 01. 18. 16:00

A csodás színű széleshátú fogaspontyot más néven plattiként ismerjük. Az akvaristák körében igen kedvelt hal színe miatt, emellett nyugodt és barátságos is.

A plattik nem a legelegánsabb halak, mégis nagyon kedvelik, mert barátságos és jól megfér a többi hal társaságában. Tartani sem túl bonyolult, így aztán népszerűsége nem csökkent.

A tenyésztésüknek köszönhetően sokféle színváltozata alakult ki ennek a 4-5 centiméteres halnak.
Ez az édesvízi hal Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, vagyis kedveli a 20-25 fokos vizet. Kedveli a sűrű növényzetet, ezért ha akváriumban tartjuk, biztosítsunk számára sok vízinövényt és a szellőztetésről is gondoskodnunk kell.

Csapatban szeret élni, amely egy hímből és több nőstényből áll. Ez az ideális, így otthonra is érdemes több plattit telepíteni.

A széleshátú fogasponty mindenevő, ezért étrendjének összeállítása egyszerű. Algával, elhalt növényi részekkel, vízibolhával, növényi eredetű eledelt fogyaszt. Természetesen az állatkereskedésben kapható lemezes haleledel is kiváló számára.

A platti elevenszülő, az akár 80 ivadékát általában esténként hozza világra a nőstény. Érdemes külön akváriumba elhelyezni a kicsiket, mert a többi hal megeheti azokat.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: aquarillus.de)