Jump to content

Madagaszkári óriás nappali gekkó – 2. rész

2015. 03. 10. 16:05

A hüllőtartók kedvelik a madagaszkári óriás nappali gekkót, mert nevéhez méltóan nappal aktív állat. Sokak számára ez nagyon vonzó. Ismerjük meg ezt a gekkót!


Terráriumába feltétlenül szükséges az ágak, gallyak biztosítása, hiszen napjai nagy részét fákon tölti. Egy pár számára ideális otthon lehet a 40x50x100 cm-es terrárium. A magaslati helyek mellett szüksége van búvóhelyre is. Ennek a fajnak is megvan az a képessége, hogy függőleges területeken meg tud tapadni. Igazából élete nagy részét ebben a pozícióban tölti.

A madagaszkári óriás nappali gekkó őserdei faj, ezért a sűrű növényzet javasolt helyére. Napközben a 28-30 fokos hőmérsékletet és a 80%-os páratartalmat kedveli. Ennek elérése érdekében lámpák szükségesek. De nem csak a fényre van szüksége ennek a fajnak, hanem az UV-sugárzásra is, hiszen élénk színüket annak köszönhetik. UVA és UVB sugárzást is fontos számára. A megfelelő páratartalmat egyszerű spricceléssel is el lehet érni.

A nappali gekkó rovarevő. Főleg tücsök, csótány, lisztkukac, viaszmoly és annak lárvája szerepel az étlapján. Ezen kívül azonban képes elfogyasztani az újszülött egeret, de a mézet, növényi nedveket, nektárokat is kedveli. Fontos a változatos étkeztetés, amit kálciumporral kell dúsítani, a kálcium hiánya ugyanis betegséghez vezethet.

A nappali gekkó másfél éves korában válik ivaréretté.

A párzási időszakban, a sikeres párzás után a nőstény lerakja fehér, meszes héjú tojásait. Akár 2-3 hetente, 5-6 alkalommal kerül tojás a védett fészekbe. A nappali gekkó jól szaporítható fogságban.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tiere-kleinanzeigen.com)