Jump to content

Színjátszó kaméleonok

2015. 03. 17. 09:05

Manapság már szinte bárki hozzá tud jutni kaméleonhoz, ha ahhoz van kedve, hogy ilyen állatot tartson otthonában kedvencként. Jócskán vannak kedvelőik, akik érdekes szemükért, mozgásukért és színváltoztató képességük miatt kedvelik ezt az állatot.

Ez a képesség pedig egy olyan terület volt a kutatók számára, amelyre még nem igazán találtak magyarázatot. Mitől, hogyan változtatják ezek az állatok a színüket?

Gyanakodtak már a hőmérsékletre, vagyis annak változására. Úgy tűnik, hogy egy genfi egyetem kutatói megtalálták a magyarázatot.

Semmi külső tényező nem befolyásolja a kaméleonok színváltozását, vagyis az állat abszolút maga irányítja ezt. A bőr alatt guanin nano kristályrács helyezkedik el, amit az állat bőrének feszességével változtatja a kristályok formáját. Ilyen módon a másképp tükrözik és szűrik meg a fényt, ezáltal változik a kaméleon bőrének színe. Ez a színváltás főleg párválasztás és párzás időszakában fontos. Azt is megfigyelték, hogy a nőstények és a hímek színekkel üzennek.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: karpatalja.ma)