Jump to content

Levedli akár a lábát is

2015. 06. 15. 10:00

Köztudott, hogy a gyíkok levedlik a bőrüket. A terráriumban, kedvencként tartott leopárd gekkó is vedlik.

 

Amikor már kinőtték bőrüket, az elhasználódott bőrréteget levedlik magukról, alatta pedig már az új bőrréteg kialakult. A fiatalabb állatok többször vedlenek a kifejlett társaiknál, mert gyorsabban növekednek.

Onnan lehet tudni, hogy hamarosan vedleni fog a gekkó, hogy bőrének színe tompává, fénytelenné válik, a régi bőr kezd leválni a már kialakult új rétegről.

A vedlés egy huzamban zajlik, az levedlett bőrt pedig elfogyasztják az állatok, nem hagynak nyomot maguk után. A levedlett bőr értékes tápanyagokat tartalmaz.

Ha valamilyen bőrbetegségben szenved az állat, akkor annak egyik tünete lehet a gyakoribbá váló vedlés.

Az A-vitamin hiánya okozhatja azt, hogy az állat nem egyszerre vedli le kinőtt bőrét, mint ahogyan azt egészséges állapotában kellene. Ilyenkor előfordulhat, hogy az érzékenyebb, kényesebb területeken megmarad az elhalt bőr, mondjuk a lábujjain. Ez a bőr rászárad az állat testére, idegesíti, majd a következő vedlésnél szintén keletkezik egy réteg. Egy idő után vastag elhalt bőr alakul ki a lábujjak körül, amely elszoríthatja a vérkeringést és akár el is veszítheti lábujjait az állat.

Ha ezt vesszük észre gekkónkon, akkor érdemes nedves környezetet biztosítani neki, majd néhány óra múlva óvatosan megkísérelhetjük eltávolítani a felesleges bőrt. Ha nem sikerül a művelet, vagy le tudtuk szedni a bőrt, de gyulladt az állat testrésze, állatorvosi segítséget kell kérni.

Ha a gekkó megfelelően van táplálva, kellő mennyiségbe jut hozzá vitaminokhoz, akkor a vedlés gyors folyamat, a bőr pedig egyben leválik az állat testéről.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixabay.com)