Jump to content

Szeplőtelen fogantatás, neki is sikerült

2017. 01. 21. 19:00

Szűz Mária szeplőtelen fogantatása a legismertebb. Most már cápa is így csinálja?

Ausztráliában igencsak meglepett egy leopárdcápa. A mesterséges környezetben tartott cápa már többször adott életet utódoknak. A szaporítás olyan jól sikerült, hogy meg is kellett szakítani, mert kezdték kinőni a körülményeket. Azóta a nőstény cápa egyedül élt, nem volt férfi társasága. Meglepetésként érte a gondozókat, hogy mégis tojásokat rakott le, és két egészséges kiscápa született apa nélkül.

Vagyis eleinte még azt gondolták, hogy az anyaállat tárolta szervezetében a hímivarsejteket, de a genetikai vizsgálat bebizonyította, hogy csakis az anyaállat genetika állományt tartalmazták a kicsi sejtjei.

Habár volt már arra példa, hogy cápák ilyen módon, azaz aszexuláisan, hímivarsejt nélkül szaporodtak, de azokban az esetekben előtte nem is volt azoknak a cápáknak más módon nem is adtak életet utódoknak.

Az ausztráliai nőstény az első, amelyik a hagyományos és aszexuális módon is szaporodott. Ez azért fontos, mert reményt ad arra, hogy a veszélyeztetett fajok közé tartozó leopárdcápa képes hím nélkül is szaporodni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)