Jump to content

Kell nekünk egy kaméleon, és neki mire lesz szüksége?

2017. 09. 21. 20:00

Ma már nem olyan lehetetlen egzotikus állatokhoz hozzájutni, és nem is kell illegálisan tenni azt. A legtöbb állatkereskedésben megtalálhatók különböző állatfajok képviselői. Az egyik legkedveltebb a kaméleon.

A mókás külsejű, a környezetéhez rendkívül alkalmazkodó állat sokak tetszését nyerik el, de nem mindenki vásárol otthonra egyet. Ha mégis arra döntenek, hogy kell haza egy kaméleon, akkor kellő méretű terráriumot is be kell szerezni. Mindenképp nevelő terráriummal kell kezdeni, vagyis nem érdemes azonnal egy nagyobb lakhelybe fektetni a pénzt, mert az állathoz mérten aránytalanul nagy terráriumban nem fogja jól érezni magát főleg amiatt, hogy nem találja benne az élelmet. Vagyis mindenképp kisebb lakkal kell számolni, habár azt meg hamar ki fogja nőni.

Érdemes két hónaposnál idősebb állatot érdemes beszerezni. Figyeljük meg a kiszemelt állatka mozgását. A kereskedésekben, egy terráriumban több kaméleon is lakhat, sőt akár testvérek is lehetnek. Mivel ezek az állatok már maguknak szerzik a táplálékot, előfordulhat, hogy még az egyszerre kiket kaméleonok mérete is eltérhet, mert nem mindegyik vadászik ügyesen. Meg kell azt tanulni.

Sokan előnyben részesítik a hím kaméleonokat főleg élénkebb színeik miatt, de azért is, mert a nőstény állatok az ivarérett korba lépve tojásokat raknak le. Akkor is, ha nincs, aki azokat megtermékenyítse. Ám, ha nem ürül ki minden tojás a nőstény szervezetéből, komoly baj alakulhat ki. A gazdinak tehát résen kell lennie, és ha baj van, segíteni kell kedvencén.

A terrárium berendezéséhez hozzátartozik a melegítő és az UVB lámpa. A terrárium aljára többféle aljzat kerülhet, de érdemes olyat választani, amelybe élő növényzetet is lehet ültetni. Kerüljön bele olya vastag faág, amelyet lábaival könnyen át tud fogni az állat, és ilyenből legyen minden sarokban. A növényeket úgy kell elhelyezni, hogy a kaméleon fel is mászik a tetejére, ne égethesse meg a hüllőnket a lámpa.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)