Jump to content

A kígyótól való félelem nem csak az emberre jellemző

2018. 10. 09. 20:00

Az emberek közül csak néhányan kedvelik a kígyók társaságát és talán még az otthonukat is megosztják a hüllőkkel, de az ember alapvetően fél a kígyóktól.

A legtöbbünknek még csak kígyót sem kell ténylegesen látnunk ahhoz, hogy rettegést váltson ki a kígyó szó hallata. Elképzeljük a nyelvét öltögető, a mérgével vagy a szorításával ölő állatot, és már rémületbe csaphat át.

Ám ez nem csak az emberre jellemző, hanem a madarak némelyikére is. Japán tudósok ismerték fel ezt a cinegék körében és kísérletezésbe is kezdtek. A cinegék csak akkor adtak ki vészjelzést, ha valós, őket fenyegető kígyót láttak meg. A vészjel hallatásával a többieket is figyelmeztette a veszélyre. Ha egy magnóról lejátszott vészjelet hallattak a tudósok és egy kígyó méretű botot mozgattak a kutatók, arra nem reagált a többi madár. Vagyis nem elég csak a vészhang, hanem látniuk kell azt, aki rájuk nézve fenyegető.

A valódi kígyót is megközelítik és igyekeznek elkergetni, megijeszteni potenciális vetélytársukat, így a bot esetében is felmérték a veszélyt, de hamar észrevették, hogy egy elfuserált kígyóról van szó, így meg sem próbálták leijeszteni, a vészjel hallatása is abbamaradt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)