Jump to content

Sérült hal kezelése

2019. 04. 04. 19:00

Az akvárium akkor szép, ha vize tiszta, a benne élő életközösség aktív és egészséges. Halaink azonban megsérülhetnek.

Előfordulhat, hogy hazaszállítás, vagy költözés, áthelyezés következtében is megsérülhetnek. Gyakori, hogy az aljzat éles kövei sértik meg a halakat, de akár már ikra korban is okozhat deformitást. Leginkább a gerincferdülés a jellemző, amely a halak életét is megrövidítheti. A fedetlen akváriumból kiugró halakat meg lehet menteni, ha időben érkezik a segítség, azonban ez is okozhat sérülést. Olyat is, ami szabad szemmel nem látható, de az érzékeny test mégis olyan belső sérülést szenvedhet, amely akár hallállal is végződhet.

Nem is mindegyik halfaj viseli jól a többi társaságát, ezért úgy kell az akvárium lakóit összeválogatni, hogy a kis közösség békében tudjon együtt élni. Máskülönben komoly, akár halálos sérüléseket szenvedhet némelyik hal. Sérülésekkel járhat a párzási időszak is.

A sérülések megnyilvánulhatnak vágások, sebek, fekélyek formájában, de a szemgolyó sérülése is látványos, valamint a sérült területen megváltozhat a hal színe, véraláfutás jelentkezhet.

Amennyiben szemmel látható a hal sérülése, úgy olyan akváriumba kell helyezni a beteg uszonyost, hogy annak hőmérséklete és biológiai egyensúlya is a gyógyulást segítse. Meg kell szüntetni annak lehetőségét, hogy az állapot tovább romoljon, máskülönben tovább súlyosbodhat a sérülés, mert más mikroorganizmusok is megtámadhatják a sérült felületet. Az állatkereskedésekben kapható baktériumölő készítménnyel ez megakadályozható.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)