Jump to content

Megismer a halad?

2022. 03. 08. 19:00

Az egyik legkedveltebb és legismertebb, akváriumban is tartott az aranyhal. Ki tudja, talán a csodát remélik tőlük?!

A Kínában háziállattá tett aranyhalnak mára más száznál is több fajtáját tenyésztették ki. Lehet, hogy szerencsét remélnek tőlük, de a másik oldal szerint ezek a halak buták, mert memóriájuk néhány másodperces. Azaz lényegében semmit nem tudnak felidézni.

Tudósok kíváncsiak voltak arra, hogy vajon egyáltalán van-e memóriájuk az aranyhalaknak? Egy kutató bizonyította, hogy az általa idomított halakat a természetes vízbe kiengedve és egy speciális, ismert hanggal képes visszahívni az etetőállomásra.

Egy másik tudós aranyhalakat vont be a kísérletbe. Egy már régebb óta ugyanannak az akváriumnak a lakói mellé idegen halakat is beköltöztetett. Az akvárium közepére egy kilyukasztott hálót helyezett el. Azok a halak, amelyek ismerték a környezetet, merészebbek voltak és elhagyták a hálót, mert tudták, hogy kint mi vár rájuk. Az idegen halak azonban nem így tettek. Sőt, majdnem egy év elteltével is fel tudták mindezt idézni. Ha ez nem tűnik nagy dolognak, akkor gondoljunk csak bele abba, hogy egy aranyhal életéből 11 hónap az nagyon is sok.

A halak ráadásul megtanulják azt is, hogy ha az ember megy az akváriumhoz az akár egyet jelenthet az etetéssel is. Legalábbis akkor, ha azt a gazdi közelíti meg. Az idegenektől nem biztos, hogy remélhetnek élelmet, ezért nem is fektetnek energiát abba, hogy odaússzanak. Egyes gazdik pedig arról is beszámoltak, hogy amint idegen lépett be a helyiségbe, a hal idegesen úszkált.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.co.hu | Képek: Pixabay)