Jump to content

Mi kell az egerünk boldogságához?

2014. 05. 20. 15:38

Az egér rendkívül mozgékony állat. Minél nagyobb hely áll a rendelkezésére, annál boldogabb, kiegyensúlyozottabb. Terráriumban és ketrecben egyaránt tarthatók, de az utóbbiban való elhelyezés sok előnnyel jár. A ketrecben tartott egerek sokkal szelídebbek, mint terráriumban tartott társaik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a ketrecben sokkal inkább kapcsolatban van a külvilággal, jobban érzi a szagokat, jobban hallja a zajokat, így mikor kivesszük, nem éri váratlanul a sok külső inger. A ketrecen ráadásul hódolhat egy másik szenvedélyének is, felmászhat a rácsokon.

Az egerek sok mindennel szeretnek és tudnak is játszani. Imádják a futókereket, a hintákat, így nyugodtan kiélhetjük kreativitásunkat. Idővel azonban ezek a használati tárgyak rendszeres cserére szorulnak majd, mert mindent megrágnak.

Az egerek társas lények, nem szeretnek egyedül élni. Ha nem akarjuk, hogy gyorsan és sokat szaporodjanak, vásároljunk azonos neműeket. Az egér magányos tartását semmi nem indokolja, és ahol van elég hely, akkor nyugodtan lehetnek ketten, hiszen semmivel nem több energia, és költség egy vagy két egér tartása.

Köztudott, hogy az egerek nagyon okos állatok, de ezt testközelből megfigyelni nagyon érdekes. Bármilyen szerkezet, például hinta, kerék, labda, vagy bármi más újdonság kerül a közelükbe, pár perc alatt rájönnek, hogy hogyan működik, hogyan lehet vele játszani.

Az egerek talán a legkönnyebben tartható kisrágcsálók, etetési szempontból is. A legegyszerűbb és legkényelmesebb, ha speciálisan egerek számára készített táppal etetjük, így elkerülhetünk minden hiánybetegséget. Az egerek számára nagyon fontos, hogy folyamatosan hozzájussanak friss szénához. Ezzel koptatják fogaikat, elősegíti emésztésüket és szükséges komfortérzetükhöz is, hisz fészket építenek belőle.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/halywoodfood.hu