Jump to content

Miként vásárolhatunk állatkísérlet-mentes kozmetikumokat

2014. 05. 26. 16:19

A bő egy éve érvényes, állatkísérleteket tiltó uniós szabályozás ellenére nagy az összevisszaság ezen a fronton. Mit tehetünk, ha állatkísérlet-mentes kozmetikumokat szeretnénk használni, és melyek az itthon is kapható márkák? Egy biztos, ha elhatározzuk, hogy ezentúl csak állatkísérlet-mentes kozmetikumokat fogunk használni, nincs egyszerű dolgunk. Bár az EU 2013. március 11-én betiltotta a területén árult késztermékek és azok összetevői állatokon való tesztelését, ha ugyanazt a krémet az EU-n kívül is árulják, akkor sajnos nincs semmilyen garancia arra, hogy az valóban kiérdemli a „cruelty-free” minősítést, azaz nem okoznak miatta fájdalmat vagy szenvedést állatoknak.

Ugyanakkor az európai tendenciával merőben ellentétes a kínai elvárás, hiszen Ázsia legnagyobb országában egyenesen követelmény, hogy a náluk forgalomba hozott kozmetikumokat először állatkísérletekkel ellenőrizzék.

A szabályok ellenére jelentős probléma az állatkísérlet-mentesség fogalmának pontos meghatározása. Ilyennek tekinthető egy kozmetikum, ha magát a kész terméket ugyan nem tesztelték állatokon, de a hozzá felhasznált összetevőket igen? Sajnos nincsenek egyértelmű válaszok, ezért maradéktalanul pontos, teljes körű lista sem létezik az állatkísérlet-mentes cégekről.

Szerencsére számos nemzetközi szervezet létezik, amelynek szívügye, hogy harcoljon az állatkísérletek ellen, ezek kiadnak listákat a cruelty-free kozmetikai márkákról. A két legismertebb a PETA, illetve a Leaping Bunny listája. Sajnos ezek a listák nem 100%-ig azonosak, nem is teljesek, de mindenképpen jó kiindulási alapot adnak.

Ha kisebb márkáról van szó, aminek termékeit csak az EU-n belül forgalmazzák, akkor a bő egy éve érvényes EU-szabályozás értelmében biztosak lehetünk benne, hogy állatkísérlet-mentes márkáról van szó.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/nlcafe.hu