Jump to content

Milyen lesz az agresszív hörcsög?

2014. 05. 29. 17:56

Az állatok kommunikációja testhelyzetekkel (fejtartás, fülmozgatás, test- és farok tartás), hangokkal, illatanyagokkal, és ezek összességével történik. Egy kutya vagy macska látványosabb jeleket ad, de a kis szőrös kedvencünknél is megfigyelhetjük, mit, miért csinál és mikor lesz belőle „vérengző vadállat”. A rágcsálóknál a játékra való felhívásnak a jele egy sajátos szag. Az újonnan érkező általában hagyja, hogy a terület tulajdonosa alaposan megszaglássza. Ez csak kivételes esetekben marad el, mondjuk, ha a szoptató nőstény azonnal megtámadja a fészekbe tévedt idegent.

Felálló, előre irányuló fülek, és tágra nyílt szemek az izgalmat, érdeklődést jellemzik. Sokszor ehhez még a bajuszukat is előre meresztik, ha pedig valamit nem látnak eléggé jól, két lábra is ágaskodnak. A fülei a félelemkor is előre irányulnak, de ebben az esetben nem hegyezi, hanem inkább szétterpeszti őket. Ilyenkor a fogaikat is összecsiszolják, aminek jellegzetes ciripelő hangja van.

A hörcsögöknél az állati agresszió során a támadó fél valamilyen erőforrás birtokába igyekszik jutni, de nem "célja" az ellenfél pusztulása. A támadó csikorgatja fogát, fülét hátracsapja, összekuporodva minél kevesebbet mutat a hasából - így próbálja csökkenteni a támadható felületet.

Mellső lábát felemelve fejét oldalra fordítja, így próbál a másik hasa aljába, nemi szerveibe harapni. Sok esetben ezek a jelzések elegendőek a "vita" eldőléséhez. Előfordul azonban, hogy az agresszió ritualizált formái átcsapnak valódi harcba, s a küzdő felek súlyos sérüléseket okoznak egymásnak.

Ha sarokba szorították, kimerült, nem tud tovább harcolni - jellegzetes megadási pózt vesz fel: hanyatt, vagy oldalára fordul, lábait széttárja - így legvédtelenebb részét, a hasát felkínálja ellenfelének, pofáján pedig a félelem tükröződik.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu