Jump to content

A nyulak viselkedése sok mindent elárul

2014. 05. 30. 21:30

A nyulak viselkedéstana (az összes állathoz hasonlóan) rendkívül érdekes. Megismerésük révén fényt deríthetünk kedvencünk tulajdonságaira. Megérthetjük, mit-miért tesz, s ezzel mind az ő életét, mind az együttélésünket megkönnyíthetjük, és kellemessé tehetjük. A nyúl magányosan élő állatfaj. Ez azt jelenti, hogy a faj egyedei az élettérben elszórtan, egyedül élnek, csak a szaporodási időszak idején társulnak egymással. Ilyen életmódot folytat a mezei és az üregi nyúl. Ezt a tulajdonságát a domesztikáció hatására sem vesztette el. Az állatok ugyan nem beszélnek, de különböző testi jelzéssel vagy hanghatással meg tudják értetni magukat faj-és fajtatársakkal.

Ezeket a jelzéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel minden állat egy-egy külön individuum, ha csak minimálisan is eltérő ízléssel, érzékenységgel és tűrőképességgel. A nyulat elsősorban a kitűnő szaglása segíti, de hallása és látása is kiváló. A szagjelek (áll alatti, ágyéktájéki, anális mirigyek, valamint a vizelettel ürülő feromonok) információt nyújtanak.

A nyúl szimatolás során megdermed, kinyújtja fejét, nyakát, sőt egész testét. Látóterük mindkét szem esetében nagyobb, mint 170 fok. A nyulak is, mint más családi kötelékben élő állatok, a csoporton belül egymás között bizonyos, a fajra jellemző egyedi távolságot tartanak. Pihenéskor jellemzően összebújnak, egymást kölcsönösen tisztogatják, ugyanakkor evéskor távolságot tartanak.

Minden faj együtt élő egyedeire megállapítható az egységnyi területre számított optimális egyedsűrűség. Ha a nyulak túl sűrűn élnek együtt, akkor csökken az egyedek közötti szokásos távolság, és ez káros stresszhatást fejthet ki, ami agresszív viselkedést eredményez.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/haziallat.hu