Jump to content

Szapora hörcsögök

2014. 07. 24. 14:26

Ezek az apró rágcsálók nagyon gyorsan válnak ivaréretté, ehhez hasonlóan a vemhességük is nagyon rövid, az alom gyorsan növekvő kölykökből áll. Amilyen picik, olyan szaporák. Már néhány hetesen ivarérettek, de tenyésztésre inkább csak 2-3 hónapos korukban alkalmasak.

A dzsungáriai törpehörcsög tenyésztésénél fontos a testi fejlettség elérése, ugyanis ha túl korán fedeztetünk egy nőstényt, lehet, hogy a tejhiány miatt felfalja a kicsinyeit.

A vemhes nőstény számára biztosítani kell több búvóhelyet is, amelyből majd kiválasztja az ellésre a legmegfelelőbbet. A vemhes vagy éppen szoptató nősténynek ebben a z időszakban több fehérjére van szüksége, mint általában. Ezt úgy tudjuk biztosítani számára, ha tejfölt, lisztkukacot, macskaeledel darabkákat adunk neki.

Ugyanakkor a magkeverék arányát is meg kell emelnünk ebben az időszakban. Arról nem is beszélve, hogy a nőstény ebben az állapotában egy külön éléskamrát is berendezhet arra az időszakra, amikor megérkeznek majd a picik. Vagyis dupla mennyiségű száraztáp szükséges ilyenkor. Előfordulhat, hogy megeszi egyik-másik kicsinyét, ha az alomhoz képest kevésnek ítéli a táplálékot.Amikor közeledik az ellés ideje, biztosítsunk nyugalmat és csendet, ha lehet, egyáltalán ne fogjuk meg a vemhes nőstényt.Az ellés éjszaka vagy hajnalban szokott lezajlani.

Az újszülöttek csupaszok és vakok, általában 4-6 kölyök születik. Csipogó hangot hallatva jelzik anyujuknak állandó éhségüket. Ha megszülettek a kölykök, a nőstény csak enni jön elő fészkéből, amúgy mindig a kicsinyeivel van. A még vak, pár napos kicsik már ekkor elindulnak felfedező útra, sőt már kisebb magvakat, zöldségeket is esznek. A kölykök szeme 12-14 naposan nyílik ki. Amíg el nem éri a 10-12 napot, ne vegyük kezünkbe a piciket.

Az anyaállat 3 hetes korukig szoptatja a kicsiket, a negyedik héten már elválaszthatók az anyától, már teljesen önállóak. Ilyenkor kell elválasztani az anyától őket, valamint nem szerint is szétválogatni.A kicsikkel való sok és folyamatos törődés szelíddé teszi őket, és sok örömteli pillanatot okozhat gazdáinak. Első háziállatként nagyon ideális.

(Fotó:horcsogbarat.freewb.hu)