Jump to content

Süni otthonra

2014. 08. 07. 09:00

Gondolta volna, hogy sünit otthoni körülmények között is lehet tartani? Pedig lehetséges, ha felismerjük, hogy a tüskés külső elragadó teremtést rejt.

Mivel éjjeli életmódot élő állatról van szó, így gazdája lemaradhat a sünije aktív időszakáról akkor, ha korán fekszik és kel. Ha pedig akkor próbálkozik barátkozni valaki a sünijével, amikor ő pihenne, igen morcossá tud válni.

Nem új dolog, hogy a süni tüskés. Nyugalmi állapotban a testéhez szorítva tartja azokat, de ha megijed, akkor felborzolja tüskéit. Előfordul, hogy elhullajt egy-egy tüskét. Ez teljesen természetes. Mi is hullajtjuk a hajunkat, hogy helyére tudjon nőni az új hajszál. Így van ez a sünöknél is csak a tüskéikkel.

Érzékeny a szaglása, szagorientált, ezért kerülni kell az illatosított testápolók, parfümök, kozmetikai termékek használatát, mert más különben akár meg is haraphat. Ha az eledeléhez hasonlít a gazda illata, megnyalhatja, esetleg meg is haraphatja. Ha úgy véli, hogy gazdája szaga a veszéllyel egyenlő, akkor az is lehet, hogy nem akar vele kapcsolatot kialakítani, emiatti félelmében akár meg is haraphatja. A süni harapása igen fájdalmas, ha félelemből teszi azt, mert az állkapcsát nagyon összeszorítja. Nem szereti a dohány szagát, ezért ha cigarettázik a gazdája, akkor kapcsolatuk nem lesz kiegyensúlyozott. Azonban ha füstmentes környezetbe kerül, és olyan valaki foglalkozik vele, akinek bőre füsttől mentes, megnyugszik és nem harap.

Tartása nagyon hasonlít a többi kisemlőséhez, viszont orvosi vizsgálata egész más. Több állatorvos nem is igazán szereti kezelni ezeket a kis tüskéseket. Vagyis mielőtt süni tartásra szánjuk el magunkat, nézzünk utána, hogy melyik állatorvos lesz hajlandó vele foglalkozni szükség esetén.

A süni étrendjébe tartoznak a bogarak, ezért biztosítani kell neki ezt fagyasztott vagy konzervált módon.

A mára kitenyésztett sünik viselkedése nem teljesen hasonlít a vadon élő társaikéhoz, ugyanis azok sziszegnek, puffognak, ha félnek, megijednek. A tenyésztett példányok már sokkal barátságosabbak, de a hirtelen zajokra és mozdulatokra reagálhatnak tüskéjük felborzolásával.

A sün védett állat, így a vadonból befogásról és otthon tartásáról a gazdának ismernie kell a törvényt.

(Forrás: nlcafe.hu)