Jump to content

Telihold hatása az állatokra

2014. 08. 10. 16:05

Legendák és mítoszok szólnak arról, hogy az emberek és az állatok viselkedését hogyan befolyásolja a telihold, azonban tudományosan bizonyítani csak kevesen próbálták.

Tudósok egy csoportja felmérést készített a telihold által kiváltott viselkedés közvetlen és közvetett összefüggéseiről, amiből kiderül, hogy a Hold fényét eltompítja és megzavarhatja a mesterséges fényszennyezés a természetes cselekvési mintákat. Az éjszakai állatok a Hold fényének erősségéhez, a Holdhoz köthető ciklushoz igazítja viselkedését.

Más állatok még titokzatosabb módon követik a Holdat, ugyanis az állatvilágban számos faj a holdciklushoz igazítja a megtermékenyülést, a vándorlást.

A kutatócsoport három kategóriát különböztetett meg a Hold hatásait illetően: élelemszerzés, szaporodás, kommunikáció. Ezek után szemügyre vették az állatok viselkedését a holdciklus változására.

A szaporodás kategóriában azt tapasztalták, hogy decemberben a Nagy-korallzátonynál minden évben ugyanabban az időpontban a korallok lerakják petéiket. Ebben az időszakban virágállatok lövellik ki spermáikat, petesejtjeiket a megtermékenyülés érdekében.

A kommunikáció kategóriájában a nagy fülesbaglyoknál figyelték meg azt, hogy teliholdnál sokkal gyakrabban villantják meg az ezüstös fényben a nyaknál található fehér tollaikat. Más baglyok pedig éppen ekkor visszahúzódóbbak a ragadozók elkerülése érdekében. Ez jellemző a szárazföldi állatokra is.

A tengeri állatfajokat befolyásolja az apály és a dagály érkezése.

Egy tel-avivi tudós arról számolt be, hogy ez a témakör nem igazán kutatott, mert sokan félnek az éjszakai teremtményektől és a megfigyelés is nehézkes olyankor. Azt sem tárták még fel, hogy a mesterséges fények hogyan hatnak a természetes ciklusra.

(Forrás: lisa-fan-fiction-by-gooofy.blogspot.hu)