Jump to content

A csincsilla igényei – 1. rész

2014. 08. 17. 09:00

A csincsillák nem igényelnek sokkal különb törődést, mint más háziállatként tartott rágcsáló, de érdemes tudni, hogy a csincsillák várható élettartama 15 év, vagy még annál is több. Igazi társas lény, egy életre választ párt, így egyedül állatkínzás tartani.

A csincsilla (Mammalia) az emlősök osztályába, a rágcsálók rendjébe és a csincsillafélék családjába tartozó szőrmók.
Őshazája Peru, Bolívia, Észak-Argentína, Chile. Veszélyeztetett faj, régebben kíméletlenül vadászták eredeti lakhelyén, de mára már nő a számuk.

A csincsilla testhossza kb. 25 cm hosszú, a farka még pluszban kb. 18 cm. Szőre nagyon puha, selymes tapintása, ami annak köszönhető, hogy egy szőrtüszőből 40-50 szőrszál is nő. A has oldalán világosabb színű a szőre, míg testének felső része szürkésfehér. Hosszú és bozontos farka van, melyen a szőr durvább, mint a testén lévő. Feje nagy, pofája széles, szemei nagyok. Elálló és lekerekített fülei vannak. Hátsó lábai izmosak és hosszúak, ujjai végén párnák vannak.

A csincsilla igazi társas lény, aki egy életre választ magának párt. Vagyis egyedül tartani nem jó, mert belebetegszik.

Tartásához szükséges a megfelelő méretű ketrec beszerzése, amelynek minimális mérete 100x60x50 cm. Ez tényleg csak a minimális méret, ugyanis ezeknek a rágcsálóknak akkora ketrec az ideális, amelyben könnyedén tudnak mozogni. A csincsillák jó futók, szükségük van a sok mozgásra. Szeretnek a ketrec legmagasabb pontján üldögélni, ezért nagyon jó megoldás lehet a több szintes ketrec vétele. Ha mégsem ilyen, akkor legyen benne több olyan polc, amire fel tudnak ugrálni, ezt nagyon szeretik.

Éjszakai állatok, vagyis nappal pihennek, éjjel pedig ugrándoznak, futkároznak annyira, hogy akár a gazdit sem hagyják aludni. Mivel esténként ennyire fürgék, ügyelni kell arra, hogy a ketrec alja ne drótpadlós legyen, mert sok sérülés okozója lehet. Mivel mászkálnak, futkároznak, beakadhat a lábuk a rácsok közé, ami ficamhoz, töréshez vezethet.

Imádnak futkározni, nagyon szeretik a mókuskereket, de arra törekedjünk, hogy a nagyobb méretűt válasszuk csincsilláink számára. A csincsillák nappal szeretnek elvonulni a külvilág elől, ezért szükségük van házikóra.

A ketrecbe alomként megfelelő a forgács, azonban sose használjunk cédrusforgácsot, mert az mérgező az állat számára.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: allattenyesztok.hu)