Jump to content

Hím vagy nőstény?

2014. 08. 24. 09:00

Kaptunk vagy vásároltunk hörcsögöket, de nem tudjuk eldönteni a nemek harcát? Segítünk!

Különbség van a dzsungáriai törpehörcsög és az aranyhörcsög nemének megkülönböztetésében, ugyanis az elsőnél sokkal nehezebb, már csak az állat apró termete miatt is. De ez csak a laikusok számára az.

Ha csak egy állatot tartunk, akkor igazából nem is annyira lényeges az állat nemének kiderítése. Erre akkor van leginkább szükség, ha párt akarunk a már meglévő hörcsög mellé, vagy netán tenyésztési projektbe szeretnénk kezdeni. Akkor sem hátrányos ez az ismeret, ha megszülettek a kicsik.

A hörcsögök neme már 3-4 hetes korban biztosan megállapítható. Segítségünkre lehet annak ismerete, ha tudjuk, hogy a nőstény nemi szerve és végbélnyílása közelebb található egymáshoz képest, míg a hímeknél ez a távolság nagyobb.

Másik ismérv, hogy a hímek nemi szervének környéke jóval szőrösebb, mint a nőstényeké, ami szinte teljesen szőrtelen.

Aranyhörcsögök esetében a nemek megkülönböztetése sokkal könnyebb, amennyiben kifejlett állatról van szó. A hím karcsúbb, testük hátsó része csúcsban végződik, ugyanis ott helyezkednek el a zsírpárnák. A nőstények sokkal zömökebb testalkatúak, farkuk töve gömbölyűbb.

Fiatal aranyhörcsög esetében ugyanaz a nemek megkülönböztetésének módja, mint a törpehörcsögök esetében, vagyis a nőstények végbélnyílás és ivarnyílása közelebb van, a hímeknél ez a távolsága nagyobb.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: es.wikihow.com)