Jump to content

A deguk tartásának szabályai – 2. rész

2014. 08. 31. 09:00

Világszerte elterjedt házi kedvenc a degu, azonban hazánkban csak nem olyan régen jelent meg ez az igazán kíváncsi kis állat.

Ha ketrecben tartjuk a degukat fontos, hogy apró rácsozata legyen a ketrecnek, hogy ne tudjanak megszökni.

Fontos tényező az is, hogy a ketrec inkább magasabb legyen, mint széles, mert szeretnek a magasabb helyekre felmászni. Ennek érdekében magasabb pontokon biztosítsunk számukra búvóhelyeket, mászóágakat, függőágyakat. Szeretnek az aljzaton is lenni, ezért ott is legyen számukra búvóhely.

Alomként a faforgács a legáltalánosabb, de szoktak szénát, homokot és macskaalmot is használni. Néha egész komoly építményeket készítenek az alomból.

A deguk szeretnek homokfürdőt venni, ezért tálkában helyezzünk be számukra tiszta homokot. A játékon kívül természetesen a kis állatka szőre fényesebb és tisztább is lesz.

Érdemes mászófát behelyezni, mert szívesen rágcsálják. A rágcsálók metszőfogai állandó növésben vannak, ez jellemző tehát a degu fogazatára is.

Tartásuk nem igényel nagy szakértelmet, ugyanis elég nekik, ha van előttük széna, magkeverék és friss víz. Óvakodni kell a sok gyümölcsfogyasztástól, ugyanis hajlamosak a cukorbetegségre, valamint az elhízásra. Zöldséget is csak csínján adjunk deguinknak.

Szeretik az ember közelségét és szívesen töltik rácson, üvegen kívül idejük egy részét, természetesen a gazdi felügyelete mellett.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://oldsite.hoglezoo.org)