Jump to content

Pofavizit

2014. 09. 02. 10:15

A hörcsögöknek az a különös jellemzője, hogy pofájuk mindkét oldalán bőrkettőzet, azaz pofazacskó található.

A pofazacskójukban összegyűjtött magokat cipelnek egyik helyről a másikra, akár nagyobb távolságra elhurcolják fejadagjukat.

A pofazacskót tágulékony bőr alkotja. Az állat mancsait használja, hogy a zacskókat eleséggel feltankolja, majd a megfelelő helyre érkezve szintén mellső lábaival üríti ki azokat.

Azonban a magok helyett más is bekerülhet a kis rágcsáló pofájába, olyan, aminek nem kellene. Előfordulhat, hogy olyan anyag kerül véletlenül a lakhelyére, ami nedvszívó hatású, így a kis állat nyálkahártyájához tapad. Más tárgyak megszúrhatják, megvághatják a hörcsög pofazacskóját.

Az idegen test akár be is szorulhat az állatka pofazacskójába, amit nem vagy nem egészében tud eltávolítani, az pedig folyamatos irritációt eredményez. Ezt úgy jelzi az állat, hogy a pofa tájékát mellső mancsaival feltűnően gyakran kaparja.

Ha nem vesszük észre a höri baját, akár súlyosabb formában is jelentkezhet a pofazacskóba szorult, ragadt idegen tárgy, úgymint fájdalom, váladékozás, gyulladásos állapot, a pofazacskó területének pirulása.

Fontos tudni, hogy éber állapotban nem lehetséges az idegen tárgy eltávolítása a hörcsög szájából, vagyis állatorvosi segítségre szorul. Szakszerű altatás mellett távolítja el az állatorvos a nem kívánatos anyagot, tárgyat.

Az idegen test által okozta kisebb sérülések jól gyógyulnak, azonban még jobb, ha magát az eshetőséget megelőzzük. Vagyis óvatosan adjunk hörcsögünknek nedvszívó papírokat, törlőket, olyan anyagú tárgyakat, amik az állat szájába kerülve sérülést okozhatnak.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: petinfoclub.com)