Jump to content

Álarcos bandita otthonra?

2014. 09. 12. 16:05

Banditamaszkos, csíkos farkú mindenevő állat a mosómedve, amelyik remekül alkalmazkodott az emberek közelségéhez.

A mosómedve (Procyon lotor) eredetileg Észak- és Közép-Amerika, valamint Kanada és Mexikó vízhez közeli részein él.

A nevében a mosó jelző arra utal, hogy táplálékát szokta tisztogatni, a medvékhez azonban semmi köze sincs.

A mosómedve 50-70 cm nagyságú állat, amihez még hozzátartozik a 20-25 centis farka. Súlya 6-7 kg. A hímek kicsit nagyobbak, mint a nőstények. Szürkésbarna a szőrük színe, a hasi részen pedig fehér. Rókaszerű fején jellegzetes fekete maszkot visel, mint egy rabló, néha pedig valóban úgy is viselkednek.

Territóriuma nem túl nagy. Ez helyes és nagyon kíváncsi állat nagyon ügyesen használja mellső végtagjait. Szeret fára mászni, és a magasban pihenni. Egyik jellegzetessége, hogy a fáról fejjel lefelé mászik le.

A kisállatok tenyésztésével foglalkozó szaklapokban minden évben találhatunk hirdetést eladó mosómedvekölykökről, azonban tudni kell, hogy lakásba nem javasolt mosómedvét tartani. Mivel nagyon kíváncsi állat, ezért minden felforgat és tönkretesz. A hím példányok az ivarérett kor elérésekor ellenfélnek tekintheti az embert és komoly problémákkal kell szembenézni. Kertben is csak akkor érdemes tartani, ha nagyobb helyet tudunk számára biztosítani, és az érdemes villanypásztorral elkeríteni.
Ha fiatal mosómedvénk van, akkor macskakonzervből és krémtúróból keverhetünk neki eledelt, majd később már húst is adhatunk neki. A mosómedve egy éves korára éri el az ivarérettséget. Ha fogságban tartjuk, akkor már nagyon korán el kell kezdeni az állat szocializálását.

Bár nem veszélyes az emberre, mégis számos betegséget terjesztenek, ha pedig fenyegetve érzik magukat, erősen védekeznek.
Hetven éve terjeszkedik ez az állat, így elvadult példányaik már Európában is megvetették lábukat. Néhány szabadon kószáló példány minden évben felbukkan Magyarországon is, de azok fogságból szökött állatok általában, tehát hazánkban nem gyakori faj.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: holoweb.com)