Jump to content

Cickány, a hasznos kertgondozó

2014. 10. 27. 09:00

Arról, hogyan űzzük el a kártékony állatokat környezetünkből, sokat beszélünk, de arról, hogy kertünk fenntartásában, termésünk megóvása érdekében hogyan kellene magunkhoz csalogatni ezeket az állatokat már alig.

A kertünkben ténykedő kisállatoktól igyekszik minden kertgazda megszabadulni, de vannak hasznunkra váló élőlények is, ilyen például a cickány is.

A cickány rovarevő, vagyis egyáltalán nem rágcsáló. Mivel igen apró állat és az anyagcseréje gyors, így állandóan azon fáradozik, hogy élelmet keressen magának. Testsúlyának megfelelő mennyiségű rovart is képes elfogyasztani, vagyis állandóan keres, kutat főleg csigák, rovarok, ízeltlábúak és pókok után.

Nagyjából állandó területen élnek magányosan, csak a párzás idején keresik fel a másik nem egyedeit.
A cickány hasonlít az egérhez, ami a testfelépítését jelenti, de az orruk erősen nyúlt, amelyek tele vannak tapintószőrökkel. Rovarevő, ezért fogazata tűhelyes és éles. Főleg éjszaka aktív állat, élénk természetű, nappal földalatti búvóhelyén pihen.

Ez a piciny és számunkra hasznos állat nagyon erős szagú anyagot termel pézsmamirigyében, így a ragadozók el is kerülik nagy ívben ezt a cickányt. Természetes ellensége a bagoly. Ahhoz, hogy segítsük elszaporodni környezetünkben, elég egy nagyobb rőzse elhelyezése, amely már megfelelő biztonságot nyújt számukra.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: becsylaszlo.hu)