Jump to content

Háziegér tartása

2014. 10. 28. 16:05

Sokan falfehérré válnak már a gondolattól is, ha azt mondják, hogy a legkönnyebben beszerezhető kis rágcsáló a házi egér. Bár nagyon mozgékonyak, aktívak, de hamar megtanulják az engedelmességet, és akár a kezedből is enni fognak.

A háziegér latin neve Mus musculus könnyen tartható háziállatként. Bár nehézkes kezelni őket, mert olyan fürgék, azonban egy csapat kisegér igazán mókás perceket tud okozni. Egyetlenegy baj csak az, hogy rövid ideig élnek, vagyis 1,5-2 évig.

Igazi társas lények, akik éjszaka igazán aktívak, nappal pedig az este fáradalmait pihenik ki.
Mivel társaságkedvelő állatok, ezért érdemes őket csoportban tartani, amihez egy minimum 30x30x30-as terrárium szükséges, ebben már 2-3 példány jól elfér. Nőstényeket nyugodtan rakhatunk egy csoportba, de két hím ne legyen. Ha nem akarunk kisegereket, akkor a nőstényt és a hím egyedet válasszuk szét.

Kedvelik a 20-25 fokos hőmérsékletet és a nagyobb mozgásteret. A terráriumnak legyen teteje, mert jó szabaduló művészek.

A terrárium fontos kelléke az itató, és etető. Ezeken kívül rakhatunk be futókereket, búvóhelyeket, más játékokat és akkor már biztosan vidám perceket tudnak okozni a fürge egerek.

Az egerek megszelídítése a hasuk által a legkönnyebb. Ha a tenyerünkbe teszünk ételt, tartsuk oda. Idővel biztos odakíváncsiskodnak majd. Ha nem, akkor sem kell erőltetni.

A kereskedésekben kapható magkeverékek mellé adhatunk nekik zöldségeket, gyümölcsöket és állati fehérjéket is. Ha kedvezni akarunk nekik, akkor kaphatnak kekszet, babapiskótát, száraz kenyeret is. Állati fehérje a tücsök, lisztkukac, sajt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: wsanyi.info)