Jump to content

Pasteurellosis, vagyis nyúlnátha

2014. 11. 11. 09:00

A nyulak gyakori betegsége, a pasteurellosis tünetei az orrfolyás, tüsszögés, bágyadtság, amely gyorsan terjed az állatok között. Hazánk nyulait leggyakrabban ez a fertőzés veszélyezteti.

Népies nevén ragadós nátha, amelyet a Pateurella multocida baktérium okoz. Nehezen gyógyítható, és ha a kórokozó bekerül az állományba, akkor gyorsan terjed, és általában nem lehet megszabadulni ettől. Azok a nyulak, amelyek átestek ezen a betegségen, életük végéig hordozzák a fertőzést, bár semmi jelét nem mutatják utána a betegségnek. Pedig ürülékükkel folyamatosan terjesztik a betegséget, veszélyeztetve az épp állatokat. A fertőzést elkaphatja az állat szájon át, légutakon, kötőhártyán, bőrsérülésen, az emlőnyílásian és a hüvelyen keresztül is.

A baktérium fertőzőképessége a kedvező körülményektől függ. A káros környezeti hatások kiváltják és/vagy súlyosbítják a nyulak helyzetét. Ide tartozik a megfázás, a túl száraz, vagy a túl párás levegő, a poros levegő, a zsúfoltság, a huzat, magas ammónia-, gáz-, széndioxidtartalma, nem megfelelő hőmérséklet, hibás takarmányozás, vitaminhiány.

A betegség tünete többféle lehet. Elsődleges vérfertőzés során az állat bágyadt, tüsszög, étvágytalan és orrfolyása van. Az beteg állat akár 1-3 nap alatt el is pusztulhat.

Az orrhurut a leggyakoribb formája, aminek során a nyúl orra váladékozik és tüsszög. Az állapota egyre súlyosbodik.
Tüdőgyulladás orrfolyással kezdődik, tüsszögnek, így juttatják a levegőbe a pasztörellákat.

A pasteurellosis okozhat középfülgyulladást, agyhártyagyulladást is. Az állat ilyenkor ferdén tartja a nyakát és a fejét. Végső stádiumában a beteg nyúl a hossztengelye körül forog.

A fertőzés a vérpályán keresztül eljuthat bárhová a testben, és tályogok keletkezhetnek. Okozhat méhgyulladást, tejmirigygyulladást is.

Gyógykezelése csak akkor jár eredménnyel, ha megszüntetjük azt, ami a betegséget elősegíti. Az is segíthet, ha a már beteg állatokat elkülönítjük a többitől.

Ha bebizonyosodik a betegség, akkor minden állatot gyógykezelni kell, és ha túl is élik a fertőzést, az állatok baktériumürítők maradnak, így tenyésztésre alkalmatlanok.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: georgiapeachrabbitry.weebly.com)