Jump to content

Védekezés és riasztás

2014. 11. 19. 09:00

Sokat foglalkozott kertünkben megjelenhetnek olyan szépséghibák, amik nem a mi hanyagságunk, hozzá nem értésünk okoz, hanem a nem kívánt kisemlős látogatóink okoznak. Hogyan védekezhetünk ez ellen?

Lehet, hogy nem tetszik, amit ezek a kis állatok a kertünkben művelnek, de tudni kell, hogy a legtöbb galibát okozó kisemlős védett. Így aztán védettségük miatt és állatbaráti mivoltunk miatt is úgy kell földünkről elűzni, hogy ne ártsunk nekik.

Ma már több módszer van, ami a fizikai épségüknek nem árt. A leghagyományosabb az, ha a vakondtúrásba fejjel lefelé beleállítunk egy felül is törött üveget. Habár ez csak akkor hatásos, ha fúj a szél, ugyanis a szél hatására az üveg fütyülő hangot ad ki, amelyik elől a vakond megriad és elmenekül.

Ennek ma már van fejlettebb változata, amely készülés változó frekvenciájú hangot hallat, és ez már hatékony a pockok, patkányok és vakondok ellen is.

A szaggal való riasztás a másik módszer, amikor az állat járatrendszerébe behelyezett szer elűzi a nem kívánt kertlakókat.

Olyan növények ültetése is nagyon hatékony lehet, amelynek szaga riasztó.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: parameter.sk)