Jump to content

Kapibara

2014. 12. 16. 19:10

Vannak, akik nagyon szeretik, a rágcsálókat és vannak, akik egyenesen irtóznak tőlük. Dél-Amerikában él egy rágcsáló, a világ legnagyobbja.

A kapibara néven ismert is állat legismertebb neve a vízidisznó. Tudományos nevén Hydrochoerus hydrochaeris. Ez az állat a tengerimalacfélék családjához tartozik.

Megtalálható Dél-Amerikában, Kolumbiában, Uruguayban, Argentínában és Amazóniában is.Ez a nagytestű rágcsáló a Föld legnagyobbja, amely kitűnően úszik, vizek környékén él. A kifejlett állat testhossza 106-134 cm, magassága pedig 50-62 cm. Súlya 35 és 66 kg között van. A nőstény példányok nagyobbak a hímeknél.

A vízidisznó láttán az a benyomásunk támad, hogy olyan, mint egy óriási tengerimalac. Nagy feje van, kicsi fülei és sötétbarna szemei. Rövid szőre vörösesbarna, sörteszerű. Jó úszó, amit a lábujjai között található úszóhártyáknak köszönhet.

Kedveli a folyók, tavak partvidékét, valamint a mocsaras területeket. Kisebb csoportokban élnek, hímek, nőstények együtt, amelyet a domináns hím vezet. Vízinövényekkel, levelekkel, fa kérgével, fűfélékkel és magvakkal táplálkozik.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: tylkozwierzaki.blog.onet.pl)