Jump to content

Hibridegér

2014. 12. 17. 16:00

A kelet-európai egér és a nyugat-európai háziegér párosodásakor, az előbbi hím genetikai állományát öröklik az utódok, és különleges tulajdonságokkal bírnak ezek a hibridek.

Ezek a hibrid egerek már megjelentek Németország bajor részén, valamint Csehországban is. Hibridnek nevezik a két alfaj egyedeinek párosodása után megszülető utódot. A kutatók felfedezték, hogy ezeknél az egyedeknél a spermiumszám extra magas, így az ilyen állatokkal való kísérletek közelebb vihetnek az embereknél is problémát okozó terméketlenség kérdésében. Pedig hibridek esetében a spermium minősége gyengül és számuk is alacsonyabb, de ezeknél az egereknél nem.

Ennek magyarázatát keresik az evolúcióbiológusok egy csoportja. A vizsgálatok alapján kiderült, hogy ezeknek az alfajoknak egymás közötti szaporodásának képessége megmaradt. Egy 20 km-es észak-déli határon mozogva történik a keveredés, ott születnek a hibridek.

A kutatók azt remélik, hogy a további vizsgálatokkal választ kapnak arra is, hogy miként lehet megőrizni az emberi spermium minőségét és mennyiségét.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: janvier-labs.com)