Jump to content

Csüngőhasú

2014. 12. 18. 09:00

A csüngőhasú jelző hallatán mindenki a malacra gondol. Valóban erről az állatról lesz szó most is.

Igazi házikedvenc lehet akkor, ha néhány alapszabályt betartunk, valamint ismernünk kell a malactartás szabályait. A csüngőhasú malac kis növésű, ideális testsúlya 45-62 kg. Marmagassága csak 50 cm. Négy éves korukig folyamatosan nőnek, de legintenzívebb növekedés az első évben várható.

Ez a kistermetű jószág imádja a vizet, vízigénye magas, ugyanis ezzel előzi meg a túlmelegedést. Malachoz híven kedveli a dagonyákat. Lehet lakásban is tartani, de kertes házban könnyebb a vele való törődés. Elég egy gyerekeknek való fürdőmedence, amibe szívesen belefekszik, megmártózik a vízben. A kinti tartásához szükséges egy fedett hely biztosítása, amely az esőtől, napfénytől, hidegtől és széltől is megóvja, ahová el tud húzódni. Ezek az állatok csapatban élnek, ezért nem jó társ nélkül tartani. A fedett helyen mindig legyen friss vize. Ha mégis lakásban tartjuk ezt a kedves állatot, akkor fürdetni kell. A túrás lételeme, de egy kiadós sétával ez az igénye is kielégíthető. A kertben elkeríthetünk direkt a malacnak szánt részt, ahová elrejthetünk finomságokat a sóder vagy homok alá. Itt kedvére turkálhat és megkeresheti az elásott ételt.

Ez az állat okos és kíváncsi, ezért mindent úgy kell elzárni, hogy ne férhessen hozzá. Annyira rafinált, megjegyzi honnan vesszük elő az élelmet, majd igyekszik hozzájutni. Csak olyan dolgokat hagyjunk szabadon, amit megrághat, amivel játszhat. A virágokat sem árt polcra feltenni. Ha megtanítjuk hol van a fekvőhelye, ahhoz nagyon ragaszkodik utána. A malac gyorsan megtanulja jelezni szükségleteit, ha a gazdi megtanítja, de hamar elkényelmesedhet, ezért nem árt egy malacvécét beszerezni.

Mindegy, hogy kint vagy bent tartjuk csüngőhasú kedvencünket, de foglalkozni kell vele, ami nem nehéz feladat, hiszen játékos állat. Az a játék a kedvence, amiben valamilyen étel van elrejtve. Ha nem mozog eleget, hajlamos az elhízásra és a lefogyás nehezen megy. Minden évben meg kell kapnia a szükséges védőoltásokat.

Imád enni, szinte bármit hajlandó bekebelezni, de a legjobb, ha a speciálisan csüngőhasú malacoknak gyártott eledelt kapja naponta kétszer, és emellé gyümölcsöt, zöldséget is adhatunk.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: drdvmd.com)