Jump to content

Nagyvárosi lakók

2015. 04. 04. 09:05

A nagyvárosok velejárója a patkányok jelenléte. A hosszúfarkú rágcsálók mellett azonban nyestek is ólálkodhatnak körülöttünk. Milyen veszélyt jelentenek az emberekre?


A megfelelő táplálék és búvóhely szaporodásra ösztönzi a patkányokat, hiszen gond nélkül, játszi könnyedséggel juthatnak élelemhez. A nagyvárosok egyes részein kimondottan látványos az állatok elszaporodása, míg más részeken alig érzékelni ezt a fajta problémát.
Budapesten is létezik a patkányinvázió. Mostanában egyre több kerületben mutatkoznak meg ezek az állatok. Főleg vándorpatkány él a közelünkben, amelyek a szemétkupacban, a csatornában és egyéb szennyezett helyen mozognak, keresik táplálékukat, így veszélyt jelenthetnek a kórokozók terjesztésében is. Gazdasági kártevésük sem elhanyagolható, hiszen szinte bármit képesek megrágni.
Patkányirtás ügyében a Fővárosi Önkormányzat az illetékes. A teljes patkányirtás egyáltalán nem kivitelezhető, de nem is cél. Annyira kell kordában tartani az állományt, hogy ne okozzanak közegészségügyi, valamint gazdasági problémát.

A patkányok mellett a nyestek is vígan megélnek fővárosunkban. Kedvelik a padlások nyugodtságát, háborítatlanságát, ahol kedvükre rághatják meg a szigetelést, a kábeleket és az ott tartott holmikat. Nem válogatós állatok, így szinte mindent megesznek. Ha azonban nem éreznek fenyegetettséget, akkor egyáltalán nem jelentenek veszélyt az emberre közegészségügyi szempontból. Anyagi kárt, bosszúságot azonban már okozhatnak. Ha nyestcsaláddal élünk együtt Budapesten, nincs igazán semmilyen lehetőségünk arra, hogy ezt a kedvezőtlen kapcsolatot megbontsuk. Élőcsapdás befogás a legjobb megoldás, az így befogott állatot pedig a városon túl engedjük szabadon.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: player.hu)