Jump to content

Denevér KRESZ

2015. 04. 12. 09:00

Az utakon a KRESZ szerint közlekedünk. Ahhoz, hogy a denevérek ne ütközzenek össze a levegőben társaikkal, szintén a denevér-KRESZ szerint szárnyalnak.

Bristoli Egyetem kutatói adták közre tanulmányukban azt, hogy a vízidenevérek hogyan kerülik el a tömegkarambolt akkor, amikor cikázva repülnek élelemszerzéskor.

A denevérek különböző frekvenciájú ultrahangot bocsátanak ki. Ennek visszaverődését érzékelve mérik fel a rovarok, tárgyak, társaik távolságát, nagyságát. Ezt nevezik echolokációnak.

A kísérlet során a tudósok pontosan be tudták azonosítani a denevérek hívásait, és azt is tudták rögzíteni, hogy melyik egyed vette az üzeneteket. Más tudósok pedig az így nyert adatokból modellezni tudták a denevérek mozgását, viselkedését.

Arra jöttek rá a kutatók, hogy saját KRESz-szel rendelkeznek a bőregerek, méghozzá társuk nyomában maradva repülnek úgy, hogy a vele való ütközést elkerüljék. A denevér mindig választ magának egy vezetőt és annak mozdulatait utánozza, annak mozgásával teljesen szinkronban van.

Habár azt tudják, hogy saját rend szerint közlekednek a denevérek, mégsem tiszt a kép, hogy mire szolgál a denevér KRESZ.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: becuo.com)