Jump to content

Mosómedve megjelenése

2015. 04. 20. 16:00

Európában már több mint hetven éve terjeszkednek a mosómedvék. Habár hazánkba is igyekeznek megtelepedni, jelenleg még nem népesítették be. Néhányan már átjárnak hazánk területére is. Ha pedig párt találnak maguknak Magyarországon, nehéz eltávolítani.

A mosómedve nem jelentene alapjában véve veszélyt az emberekre, de emberre veszélyes kórokozókat terjeszthetnek. Olyat, amely Európában egyáltalán nem honos.

Madridba már úgy betelepült, hogy teljesen természetes a jelenléte. Pedig a természetes, őshonos élővilágban nagy kárt okoz és még a veszettséget, valamint az orsóférget is terjeszti.

Ez a csíkos farkú, banditamaszkos állat rendkívül jól alkalmazkodik környezetéhez, az emberek közelségéhez. Az eredetileg Észak- és Közép-Amerikában, Kanadában, USA-ban és Mexikóban őshonos állat úgy került Európa, hogy németországi mosómedvefarmon tenyésztették őket bundájuk miatt, kedvtelésből, majd elszöktek és elszaporodtak. A mosómedvék Európába való bekerülése annak is köszönhető, hogy az 1900-as évek első felében egy németországi vadasparkba egy párt betelepítettek, amelyek sikeresen szaporodtak. Mára már Németországban 400-500 ezer példányuk él, és beköltöztek a városba is.

Hazánkban csak évente 1-2 mosómacit tudnak vadászok kilőni, és azok is általában szökött példányok, azonban néhány vadon élő példány is felbukkannak minden évben hazánk területén. Először 1999-ben tudták bizonyítani Gödöllő területén a mosómedve jelenlétét. Invázióra hajlamos ez a faj, az ország bármelyik pontján felbukkanhatnak. Magyarországon 2010 óta tilos tenyészteni, forgalmazni a mosómedvét. Akinek pedig volt ilyen állata, tartásához különböző engedélyek beszerzése után volt tovább is lehetősége.

Bármennyire édes állat is a mosómedve, tartása egyáltalán nem olyan egyszerű. Éppen tartásának nehézsége miatt jutott el néhány gazda ahhoz a ponthoz, hogy más kiutat nem látva, szabadon engedte állatát. Pedig ezeknek a mosómacik szabadon engedése ökológiai veszéllyel jár. Ha párok alakulnak ki, az itteni állományalapítás feltételeit is megteremthetik, akárcsak Németországban. Ahol megveti a lábát, onnan már nehéz kiiktatni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: konyvlelo.cafeblog.hu)