Jump to content

A hermelin

2015. 06. 06. 09:05

A hermelin szó hallatán elképzelhető, hogy egyből a bundára asszociálunk, most azonban a bunda eredeti gazdájáról fog szó esni.


Szinte egész Európában előfordul, kivéve a Mediterráneiumot. Megtalálható ez a kis emlős Ázsia és Észak-Amerika hidegebb zónáiban is. A nedves élőhelyeket kedvelő kis állat az erek, folyóárterek és tópartok lakója, de megtalálható a nedves réteken, olykor mezőgazdasági területen is.

A hermelin a menyétfélék családjába tartozik. Testének hossza 19-32 cm amihez társul még a 7-12 cm-es farka. Testsúlya 140 és 350 gramm között van. Ennek a kis hengeres és hajlékony testű állatnak a nyári bundája nagyon hasonlít a menyétéhez. Azzal a különbséggel, hogy vörhenyesbarna bundája a torkán, mellén és az alsótestén sárgásfehér. Ezt a bundát télen hófehérre cseréli, amely sűrűbb is. Csak a farka vége marad fekete, ez is különbözteti a menyéttől. Bundájáért régóta vadászták, hiszen értékes szűráru volt.

Főleg szürkület idején kezd aktívvá válni, éjszaka mozog igazán ez az élénk és virgonc kis állat, azonban néha nappal is látható. A menyétfélék hullámzó mozgásával közlekedik a hermelin is. Futása könnyű, gyors, ugrik, kúszik, néha két lábra egyenesedik és figyel.

Mivel elsősorban ragadozó, így főképp a környezetében élő rágcsálók jelentik fő táplálékát, de gyakran kifosztja a madarak fészkét, elkapja a halakat, békákat, gyíkokat, rovarokat is fogyaszt.

Ha házunk körül túl nagy a csend, a kifutónkból eltűnnek állataink, akkor gyanakodhatunk a hermelin megjelenésére is. Mielőtt dühből cselekednél és megfogadnád, hogy revansot veszel ezen az állaton, nem árt tudnod, hogy a hermelin védett, így a védett kisragadozók védelméről szóló törvény tiltja ezeknek az állatoknak a zavarását, kínzását, elpusztítását. Ebben az esetben az illetékes természetvédelmi, környezetvédelmi hatóságot kell értesíteni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)