Jump to content

Radioaktív szennyezett vaddisznók

2017. 02. 26. 19:00

A csernobili katasztrófa még ma is érezteti hatását. Habár egyre több állat veszi újból birtokba azt a területet, de még mindig veszély fenyeget ott minden élőlényt.

Nemcsak állatok, de növények is magukon viselhetik Csernobil nyomait. Gombák ugyanis olyan radioaktív anyaggal fertőződnek meg, amely még az atomkatasztrófakor kerültek a természetbe.

Több olyan vaddisznó él Csehország területén, amelyek radioaktívak. Ez úgy lehetséges, hogy a vadállatok ettek a fertőzött gombákból. A Cézium-137 izotóppal fertőzött állatok a gombák által kerültek a szervezetükbe. Vizsgálták az európai vaddisznóállomány egészségi állapotát, és azt találták, hogy az állatok nagyjából fele radioaktív.

Ez a probléma azonban nem állandó, hanem akkor jelentkezik, amikor a vaddisznók télen gombászásra adják a fejüket. Felkutatják a környék gombáit, amelyek azonban radioaktív szennyezettek. Így kerül az állatok szervezetébe a cézium-137 izotóp.

Az ember számára akkor lenne egészségkárosító a vaddisznó húsának fogyasztása, ha az hónapokon át, vagyis tartósan és nagy mennyiségben fogyasztaná.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)