Jump to content

Tud más is úgy gondolkodni, mint mi?

2017. 04. 11. 20:00

Külső jegyek, de leginkább a gondolkodás, az eszközhasználat és az a képesség, hogy el tudja képzelni, hogy mire gondolhat a másik, nos, ez az ami az embert megkülönbözteti az állatoktól.

Tudjuk, hogy az ember képes arra, hogy másokban megérezze mit szeretnek, mit gondol, mire vágyuk. Ettől vagyunk gondolkodó lényeg, ez az emberi mivoltunk lényege. Erre csak mi vagyunk képesek, más állat egyáltalán nem?

A tudósok fejében is felmerült ez, csakhogy kutatni, választ kapni nagyon nehéz, hiszen nincs igazán jó módszer arra, hogy az állatokat kikérdezzük. Még ha kapunk is erről valamiféle visszajelzést, egyáltalán nem biztos, hogy közelebb kerülünk az igazsághoz. Pedig egyre több kutatást végeznek, amely az állatok viselkedését tanulmányozza. Egyes vizsgálatok már bebizonyították, hogy egyes állatok részképességeikkel az emberi gondolkodáshoz hasonlót tudnak produkálni. A véletlenül, valamint a szándékos cselekedetet a főemlősök is meg tudják különböztetni. A japánok bebizonyították, hogy a más gondolataiban való olvasás nem egyedül az ember képessége. Vizsgálataik alanyai majmok voltak, méghozzá csimpánzok, orángutánok és bonobók. Az eredmények meggyőzőek ugyan, de még így is számos kérdés felmerül, amelyre tovább keresik a választ.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk))