Jump to content

Szarvasbőgéstúrák idehaza

2017. 09. 11. 20:00

A természet ősszel is csodákat tartogat. Nemcsak a növények öltöznek színpompába, hanem egyes állatok ilyenkor hallatják igazán hangjukat.

Az őszi időszak gímszarvasok életében egyet jelent a párzással is. Amikor a nászukat élik ezek az állatok, és a szarvasbika hallatja hangját, azt nevezzük szarvasbőgésnek. Hiába gyakorlott és rendszeres túrázó valaki, ezzel a hihetetlen eseménnyel mégis ritkán találkozik az ember. Ez azért is lehetséges, mert az őszi időjárás nem mindig kedvez a túrázásnak, valamint ekkor szoktak részleges erdőlátogatási tilalmakat bevezetni. Fontos betartani ezeknek a kijelölt helyeknek az elkerülését, amely főleg az ember biztonsága és épsége miatt fontos. Hacsaknem szervezeten, vezetett szarvasbőgéstúrán nem veszünk részt.

A hím szarvasok hangjukkal jelzik szaporodási jogukat. A bőgésből mind más bikák, mind pedig a tehenek információkat szűrnek le. A bikák bőgése versengés, de a jellegzetes hang csak a versengés egyik foka. A hangok ereje feltételei a bikák erejét is. Ha beazonosították egymást, a két, hasonló erejűnek vélt hím felkeresi egymást és agancsaikkal összevetik erejüket. Emiatt a csatározás miatt veszélyes emberre nézve a bikák közelsége. A felajzott állapotú állatok veszélyesek lehetnek.

A Budakeszi Vadaspark és a Pilisi Parkerdő vezetésével azonban most korlátozott létszámmal, de szarvasbőgéstúrán vehetnek részt az érdeklődők. Jelentkezni az aktuális intézményeknél lehet, a jelentkezés feltételei is honlapjukon olvasható. Hihetetlen élménnyel gazdagodhat az, aki részt vesz egy ilyen eseményen.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)