Jump to content

Bajszos ló? Akár ilyen is lehet a Tinker

2017. 11. 18. 19:00

Ma már az a férfi is szakállat és bajuszt növeszt, akinek arcszőr minősége nem is teszi azt indokolttá. Csakhogy ez nem emberi kiváltság.

Hallottál már a bajszos lóról? Nem valami elfuserált mesebeli szereplőről van szó, hanem egy 1996-ban törzskönyvezett lófajtáról. Nevezik még másképp is ezt a fajtát, úgymint Gypsy vanner, Irish tinker.

A többféle lófajtából kialakított Tinker pónira jellemző a közepes testalkat, a tömör test, rövid nyak, tarka szín. Igazán okos és tanulékony állat. A Brit-szigeteken jött létre ez a különleges faj, az ott élő cigány közösségek státusszimbóluma volt ez a fajta. A cigányság kedvelte nagyon ezt a fajtát, mert a lakható kocsikat is képes volt elhúzni, innen a gypsy vanner. A fajták keveredéséből kialakult tinker ló igazi különlegesség.

Különlegességét az adja, hogy nemcsak dús a szőr a lábszárán, a sörénye és a farka, hanem néhány egyedének ott is nő szőre, ahol leginkább az embereknek. Mindegy, hogy éppen nőstény vagy hím állatról van szó, bizony nőhet bajszuk. Egyes gazdák pedig nem is távolítják el a fura helyen növő szőrcsomókat. Van, aki ennek láttán felháborodik, mások mókásnak tartják, és elfogadják, hogy ezt adta számukra a genetika. Mindenesetre a szép lovak olykor úgy tűnnek, mintha egy szerep kedvéért kaptak volna álbajuszt.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | instagram.com, flickr.com/képek)