Jump to content

Mókusinfó

2018. 01. 22. 07:00

Ismert (és irigyelt), hogy míg néhány állat téli álmot alszik, addig a többiek a túlélésért küzdenek. A mókus szerinted melyik csoportba sorolható?

Ha azt válaszoltad a fenti kérdésre, hogy a mókus téli álmot alszik, nos, akkor tévedtél. A mókusok télen is hasonlóan aktív mókás kis állatok, mint más évszakokban. Akkor is gyűjtögetnek mindenféle élelmet, amelyet fák odvaiba rejtik el ínségesebb időkre tartogatva, vagy elássák azokat. Való igaz, hogy fák odvait is használják, de egyáltalán nem arra, hogy kicsinyeiket ott hozzák világra és neveljék fel. Ha így lenne, akkor nagyon könnyű prédái lennének a számukra veszélyt jelentő nyusztoknak és a nyesteknek. Ettől a két ragadozótól kell félnie a mókustársadalomnak. A fák magasabb pontjain nagyobb biztonságban vannak, ezért szívesen tartózkodnak ott. A vékonyabb ágakon való mozgást sokkal hamarabb észreveszik, így ha nyest, nyuszt közelít feléjük, szerencsés esetben megússzák.

Sokak szívét ejti rabul ez a mókás kis állat. Szívesen fogadnák el többen háziállatul. Azonban nem az a kimondott kezes jószág. Sőt még a madaraknak kitett téli eleséget is megdézsmálja, vagy a dió belét is megeszi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)