Jump to content

Azt hitték kihalt

2018. 02. 02. 06:00

A veszélyeztetett állatfajok listája folyton bővül. A listáról olykor lekerül egy fajnév vagy azért, mert veszélyeztetett státusza megszűnt vagy azért, mert hivatalosan is kipusztult.

Sajnos az a ritkább, hogy egy veszélyezetetett faj állománya annyira megerősödik, hogy státusza módosul. Ezúttal pedig ez történt. Az Ausztráliában élő és honos fésűsfarkú erszényesegér már egy évszázada nem volt látható a kontinensen. Nem is volt meglepő, hogy a kihalt fajok közé sorolták. Az viszont már annál nagyobb meglepetést okozott a szakemberek számára is, amikor meglátták a kis erszényest. Eddig csak annyi volt bizonyos, hogy valaha élt és igen elterjedt volt a fésűsfarkú erszényesegér. Az éjszaka aktív, gerinctelenekkel és rovarokkal táplálkozó apró erszényesre nagy veszélyt jelentett több ragadozó is, Ennek köszönhetően úgy tudták, hogy rég nem is létezik a faj.

Amikor azonban a kutatók munkájukat végezték a nyílt terepen, akkor került a szemük elé egy igencsak aktív példány. Az Új-Dél Walesben valaha élt fésűsfarkú erszényesegérről már majdcsak egy évszázada úgy tudták, hogy kihalt. Ezt most meghazudtolták az erszényesegerek. Ausztrália más területén még viszonylag jobban tartják magukat az apró erszényesek.

A szakemberek most arra helyezik a hangsúlyt, hogy azon a területen, ahol ez kihalófélben lévő faj él, megritkítsák a ragadozók számát.  Az így „megtisztított” terepre más veszélyezetetett fajt is vissza szeretnének telepíteni, ahol újabb esélyt kapnak.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)