Jump to content

A téli kutyatartás külön tudomány

2014. 01. 16. 17:40

Az ősz multával a téli idő köszöntött ránk. A hőmérséklet jelentősen lehűlt. Vannak kutyatartók, nem kevesen, akik az apró termetű kutyákat preferálják. Ők igen közel tartózkodnak a talajhoz, ezért érdemes nekik ebben a számukra nem túl kedvező időszakban valamilyen ruhát beszerezni, kivált kép, ha rövid szőrű a kedvencünk.

Azonban ebbe a kategóriába tartoznak yorkshire terrierek, bichonok. Természetesen nem csak az aprótermetű kutyáknak, hanem középtermetű társaiknak is érdemes ruhát vásárolni. Vannak olyan ruhák amelyek kifejezetten a kutya testhőmérsékletének megörzésére szolgál, és vannak olyanok, melyek elsősorban a csapadéktól óvják a kutya bundáját.

Léteznek különböző méretű lábbelik is, ezek a hótól és a sártól védik meg a kutyák mancsait. Vásárolható mancskrém kedvenceink számára, melynek segítségével a hótól és esőtől áztatott, sótól mart lábvégeket lehet hatékonyan kezelni.

Télen, főleg a szabadban tartott kedvencünk számára megemelt ételadagot kell adnunk. Ebben az időszakban sokkal nagyobb a kutyák energia felhasználása, hiszen testhőmérséletüket szinten kell tartani. Kiváltképpen akkor fontos, ha nincs egy megfelelően téliesített lakhelye kedvencünknek.

Magas energia tartalmú tápot kell etetnünk a kutyával és lehetőleg emelt adagban. Ilyen tipusú tápok minden komolyabb állateledel boltban vásárolhatok. Nagy hidegben, naponta legalább kétszer etessük meg kutyánkat, életkorától függetlenül.

A tél beálltával feltétlenül biztisítsunk kedvencünknek egy téliesített kutyaházat. Erre több lehetőségünk is adódik. Ha van egy kis kézügyességünk magunk is megoldhatjuk ezt a problémát. Ha viszont nincs, vásárolhatunk készen, kiváló minőségű hószigetelt kutyaházat. A kutyaház bejáratára hőszigetelő függöny is beszerezhető.

Ha még ez is kevésnek bizonyulna fűtőszerkezetet is tehetünk ebünk házába. Ez olyan biztonságos technikai megoldással készül, hogy kedvencünk se, magában, se a termékben ne tudjon kárt tenni. Ilyen fűtő szerkezet szintén beszerezhető.

Fotó: freedigitalphotos.net

otthonikedvenc.hu/ebmester.hu