Jump to content

Drótszőrű vizsla is indulhat jövőre a legrangosabb amerikai kutyakiállításon

2014. 04. 25. 17:52

Drótszőrű magyar vizsla is részt vehet jövő februárban a világ legrégebbi, évente megrendezett kutyakiállításán, a New York-i Westminster Kennel Club Dog Show-n - közölték pénteken a szervezők. A magyar vadászkutyafajta azután indulhat első alkalommal az Egyesült Államok legjelentősebb tenyésztői versenyén, hogy az amerikai ebtenyésztőket összefogó legnagyobb ernyőszervezet, az American Kennel Club (AKC) elismerte önálló, bevett fajtaként. A fajtaként való elismerés egyik feltétele, hogy az állatból legalább több százat tartsanak saját országában.

Az 1877-től létező, napjainkban a New York-i Madison Square Gardenben tartott versenyen az AKC által elismert fajtákból az öt legjobb példány nevezhet, ezeket más, korábbi kiállításokon való szereplésük alapján válogatják ki.

A drótszőrű magyar vizslán kívül elismerést és így nevezési jogot nyert a madagaszkári királyi kutyaként ismert Coton de Tulear, egy pamacsos szőrzetű öleb is.

A drótszőrű magyar vizsla veszélyeztetett és védett magyar vadászkutya-fajta. A rövidszőrű magyar vizsla átlagtól eltérő erősebb szőrzetű egyedei és a drótszőrű német vizsla kereszteződéséből alakult ki. Tenyésztése az 1940-es években kezdődött el és 1966-ban lett hivatalosan elismerve a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) által.

Magyarországon kívül számos más országbeli kedvelője is van a drótszőrű magyar vizslának. A fajta kialakulása egyértelműen a Felvidékhez kötődik, az országhatárok változásával Csehszlovákia, majd Szlovákia vállalt a fajta tenyésztésében jelentős szerepet. Más országok is rendelkeznek számottevő állománnyal, többek között Franciaország, Kanada, Anglia, USA, Ausztria.

fotó: kelet.hu forrás:otthonikedvenc.hu/MTI