Jump to content

Hogyan fogadjunk örökbe kutyát?

2014. 05. 12. 17:39

Sokan sokféle okból szeretnének maguknak vagy családjuknak kutyát. Azonban amikor szembesülnek azzal, milyen kockázattal jár manapság kiskutyát venni, felmerül bennük, hogy örökbe fogadjanak egy kutyát. Sok esetben a leendő gazdi egyetlen kívánsága az, hogy „cuki, fajtatiszta, kölyök legyen, ingyen, szobatiszta, jól nevelt, minden oltásával, féreghajtva”. Na, ilyet nehéz találni a menhelyen. Ugyanakkor kölyköt választani csak annak érdemes, aki tudja, mivel jár a felnevelés.

Ha a kor nem elsődleges szempont, magunkhoz vehetünk olyan fiatal, felnőtt, esetleg idősebb kutyát is, akivel a béke, a nyugalom költözik otthonunkba. Ha a kiválasztott kutyához nem kapunk törzskönyvet, márpedig ez igen ritka örökbefogadáskor, akkor bizony a kiválasztott kutya - bármennyire is hasonlít a fajtájára – keverék kutyának minősül

Minden egyesület, menhely, gyepmesteri telep más és más "áron dolgozik". Így ne hasonlítsunk össze árakat, ne azt nézzük, mi, hol mennyibe kerül. A legtöbb örökbefogadásra váró kutya oltva, parazita mentesítve, chipezve és ivartalanítva várja a leendő gazdit. Ahol ezen spórolnak, ott jelentősen hiányosak az állatvédelemmel kapcsolatos tudásaik.

Örökbefogadásnál fontos megkérdezni, hogy a választott kutyus egy „angyalka”, vagy éppenséggel hiperaktív kis ördög. Ugyanakkor fel kell készülni az örökbeadó kérdéseire is. Azonban az örökbeadó nem ránk kíváncsi, nem azt szeretné tudni, miből élünk, mikori divat szerint öltözünk. Számukra a kérdés az örökbeadott kutya jóléte és biztonsága.

A legfontosabb kérdések: hol fog élni a kutya? Velünk, a családdal szorosan együtt a lakásban, ahol bejárása van mindenhova, vagy csak a lakás bizonyos részeit bitorolhatja. Érdemes előre tisztázni azt is, hogy a kutya kivel fog együtt élni, értve ez alatt a család minden tagját, és az esetleges kutya, cica, vagy egyéb állatfajhoz tartozó társait.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/hirposta.hu