Jump to content

A kutya nem mindig tudja, hogy mi a jó neki

2014. 06. 10. 16:16

Sok gazda él abban a tévhitben, hogy a kutyája tudja, mi a jó neki. Pedig ez egyáltalán nem így van. Akinek volt már kutyája, pontosan tudja, hogy milyen veszélyes és elképesztő ötletekkel tudnak előállni az állatok. Akinek nem volt ilyen élményben része, az ellátogathat egy állatorvoshoz, aki elmeséli majd, mi mindent operált ki kutyákból a teniszlabdától a konyharuhán keresztül a murváig.

A kutyák - az emberrel ellentétben - nem hoznak tudatos döntést arról, hogy mit tegyenek, ösztöneikre hallgatnak, ezért sokszor komoly bajba sodorják magukat. Természetesen – ezúttal az emberekhez hasonlóan - bennük is működik az ösztön arra nézve, hogy mit tanácsos megenni, ez távolról sem működik tökéletesen. Ha így lenne, nem enne meg egy tábla csokit csomagolással együtt vagy fogyasztana el jó étvággyal minden koszos papírzsepit, amit az utcán talál.

Ha az ember valamiből rosszullétig eszi magát, akkor azt egy darabig nem kívánja. Ezzel szemben a kutyák többsége képes a rosszullétig enni magát és ezt akárhányszor megcsinálja újra. Ha odavan egy ételért, akár rágás nélkül is behabzsolja, majd kihányja. Mivel a csont nagyon vonzó a legtöbb kutyának, megpróbálja a lehető leggyorsabban megenni és közben nem jut eszébe, hogy a darabok megakadhatnak a légcsövében vagy a beleiben.

„Természetesen” abba sem gondol bele, mi történik, ha megpróbálja átpréselni magát egy kerítés alatt, vagy mi történhet, ha a gazdája kérése ellenére átszalad az utcán, mert meglát valamit, amit meg akar nézni. Senkinek sem kívánjuk, hogy elveszítsen egy kutyát azért, mert feltételezi, hogy az állat tudja, mi a jó neki. Mi szelídítettük meg őket, ezért mi tartozunk felelősséggel értük.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/allatportal.hu