Jump to content

Milyen állat illik a gyerek mellé?

2014. 06. 19. 20:17

Sok felnőtt vágyik házi állatra, és még több gyerek. És amikor a gyerek karácsony vagy születésnap előtt könyörgő tekintettel mered ránk hosszú perceken át, valljuk be, nehéz neki ellenállni. Ha pedig a döntés megszületett, akkor jön az igazán nehéz kérdés: milyen állat legyen az új családtag? Mindegyik m ellett vannak érvek és ellenérvek. A kutyákkal az a baj, hogy bár rengeteg szeretetet adnak, sokat is kell foglalkozni velük – ami a gyerek kezdeti lelkesedése után általában a szülőre marad. Sokan gondolkoznak úgy, hogy a cica nem lakásba való, míg tengerimalacot, papagájt vagy éppen hörcsögöt tartani elég sok „piszokkal jár”. Pedig éppen ezek a házi állatok azok, amiket a legtöbben gyerek mellé ajánlanak.

Azonban a legújabb trendeknek megfelelően itthon is egyre népszerűbb különleges, egzotikus állatot tartani. De vajon mennyire valók ilyen típusú élőlények gyerekes családba? Szakemberek szerint 10 éves kor alatt, bármilyen állatot is veszünk, az valójában előbb-utóbb a szülő kedvence lesz.

A gyerekek ebben a korban nem tudnak és nem is képesek hosszú távon felelősséggel gondozni egy állatot. Ebben az életkorban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a gyerek és az állat nagyon veszélyesek lehetnek egymásra nézve: a gyerek óhatatlanul is összeroppanthatja kis kedvencét, míg az a fenyegetettségtől akár meg is haraphatja őt.

Ha már biztosan eldöntöttük, hogy milyen állatot viszünk haza, arra is gondoljunk, hogy mik az igényei, milyen körülmények között érzi jól magát. Összességében elmondható, hogy gyerek mellé olyan állatot érdemes választani, akit lehet szeretgetni, akivel lehet foglalkozni, tanítgatni – mert a kötődés és ezáltal a gondoskodásra való képesség csak ezekkel szemben alakul ki.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:otthonikedvenc.hu/life.hu