Jump to content

Hol strandoljunk a kutyánkkal? 3. rész

2014. 07. 10. 09:05

Korábban már foglalkoztunk ezzel a témával, ám a helyzet komolyságára való tekintettel megpróbáltuk a lehető legalaposabban végig járni a kutyás strandolás problémakörét. Mert, hogy probléma. Sajnos. Leginkább a kutyásoknak. A cikksorozat utolsó részében javaslatokkal szolgálunk.

Magyarországnak ugyan tengerpartja nincs, de sok szép, és kiváló lehetőségekkel bíró tava, partszakasza van, ahol ki lehetne alakítani olyan fürdő részeket, ahová négylábú társainkat is vihetjük. Van pár ötletünk, amivel már próbálkoztunk (de biztos nem voltunk elég rámenősek), amiről azt gondoljuk, hogy működhet:

- A kutyás strand a kutyásoknak szól, de ez nem jelenti azt, hogy ott mindent szabad. A kutyás fürdőhelyen hasonló szabályok lehetnének érvényben, mint a közterületi szabályozásoknál is. Tehát a póráz használata kötelező, de mindenképp ajánlott, és ha szükséges, szájkosár is legyen a kutyán. Ezek a szabályok nem miattunk, emberek miatt fontosak, hanem a négylábúakat védik! Elengedhetetlen, hogy legyen egy körbekerített rész - kutyafuttató -, ahol a kutyák póráz nélkül is szaladgálhatnak.

- Ami a városban is a legnagyobb problémát okozza kutyásnak, nem kutyásnak egyaránt a kutyakaki-helyzet. Megfelelően, akár magas bírsággal büntetve, valószínűleg ez a helyzet is megoldódna, így a kutyás strandon ez könnyen figyelhető, szabályozható lenne. Azt a tévhitet pedig oszlassuk el, hogy a kutya belepiszkít a vízbe. Nem, nem tesz ilyet!

- A környezet kialakításában leginkább a kutyakaki-gyűjtők elhelyezése a legfontosabbak a kötelező infrastruktúrán túl.

- Kutyák számára a belépés kizárólag oltási könyv ellenében lehetséges, és tüzelő kutyusok - legnagyobb bánatukra, de - a többi kutya épségére való tekintettel nem mehetnek be.

A kutyás strand gondolata is még csak gyerekcipőben jár hazánkban, de igyekszünk javaslatainkat eljuttatni az állami szektorhoz, illetve a magánszektorhoz is, hiszen mi látunk esélyt arra, hogy hamarosan - ha más módon nem kivitelezhető - magánvállalkozásoknak köszönhetően lesz lehetőségünk a kutyáinkkal együtt fürdőzni.

(A cikksorozat kutyabarát.hu oldalon megjelentek alapján készült)

(Fotó:infodunaujvaros.hu/orokvaros.network.hu)