Jump to content

Ízig-vérig őrző-védő a kuvasz

2014. 08. 12. 09:05

Ki ne ismerné ezt a nagytermetű magyar pásztorkutyát? Gyors, temperamentumos, tele önbizalommal, értelemmel, ezek mellé még hűséges is. Azt azért nem árt tudni, hogy csak egy embert fogad el gazdájaként.

Valószínűleg a népvándorláskor került Magyarország területére, éppen úgy, mint a komondor. Honfoglalás kori sírokból kerültek elő olyan kutyacsontok, amelyeket vizsgálat alá vetve kiderült, hogy a mai kuvasz őséé.

Az Árpád-házi királyok ezt a fajtát tartották a legalkalmasabbnak a bölényvadászatra. Mátyás király is szívesen használta hajtóvadászatokon a kuvaszt.

Igazi munkakutya, amelynek feladata a nyáj őrzése volt. A XV. században a szürkemarha gulyák kísérője kuvasz volt, így naponta több tíz kilométert is megtettek. Ehhez pedig egy nagyon megbízható, bátor és éber segítségre volt szükség a kuvasz személyében.

Nagyon értelmes, igazi őrző-védő, ráadásul mindenféle kiképzés nélkül megteszi ezt. Évszázadokon keresztül ez volt a feladata, így önállósága a mai napig meg is maradt. A tanya nyájának őrzése vált új feladatává, amikor a pásztorkodás kezdett megszűnni.
A kuvasz láncról való elengedése nagyon veszélyes egy tanyák között csatangolónak, nem ismernek kegyelmet.

A kuvasz tervszerű tenyésztése a XX. században kezdődött meg, ekkor készült az első részletes fajtaleírás is.

A kuvaszpopuláció nagy része átkerült a határokon túlra az első világháború után, a második világháború pedig a fajtánál is nagy pusztítást végzett, mert a fosztogató katonák ezt a hevesen őrző-védő kutyát agyonlőtték. Mára már nincs kihalófélben és ez köszönhető a kuvaszt tenyésztők áldozatos munkájának.

Teste arányos, izmos, erőteljes a feje, nemes, szeme mandula alakú és sötét színű. Az orrtükre, szemhéjának széle és az ajka fekete. Fejéhez simul a lelógó fül. Csontozata erős, párhuzamos végtagjai vannak. Szőrzete középhosszú, fehér, erős szálú, szinte semmilyen gondozást nem igényel. A fején és a végtagok alsó részén rövidebb, hátsó részén pedig hosszabb a szőr, vagyis ún. zászlója van. Járása komótos, de képes lendületesen és kitartóan futni. Jó a szimata. Könnyen kiképezhető fajta. Hűséges, de nem hízelgő típus.

Bár sokan harapósnak, agresszívnak, kiszámíthatatlannak tartják, csupán a feladatát igyekszik elvégezni. Azt, amire kitenyésztették. Akár a testi épségét is feláldozza gazdájáért, családjáért.

Nem igazán alkalmas első kutyának, mert neveléséhez határozottság, következetesség szükséges. Olyan önálló fajta, hogy ha erőszakosan bánik vele gazdája, akár revansot vehet rajta.

(Forrás: static.ddmcdn.com)