Jump to content

Megrág mindent a kölyökkutya? – 2. rész

2014. 08. 12. 16:05

Édes, jópofa, imádnivaló kölyök kutyus érkezett a családba. A gyerekektől kezdve a felnőtteken át, mindenki elolvad a tejszagú gombóctól, aki tűhegyes fogaival rágcsálja a kezüket, a bútorokat, a családtagok ruháit, papucsát, cipőjét.

Ötödik szabályként megjegyezzük, hogy mindig olyan játékot, tárgyat adjunk a kiskutyának, amit megrághat. Ezeket a játékokat mindig mi válasszuk ki. Számos olyan játék közül választhatunk, amely a fogváltó kölykök számára kiválóan alkalmas és órákon át képesek elfoglalni magukat velük. Adhatunk nekik nyersbőrt, játékcsontot. Arra nagyon vigyázni kell, hogy a játékok anyaga ne hasonlítson olyan tárgyakra, amiket meg akarunk a rágástól óvni. Mint már említettük, a kiskutyák nem tudják megkülönböztetni a régi és új cipőt, ezért ha cipő formájú játékot adunk neki, egyenes út vezet ahhoz, hogy később a használatban lévő cipőinket is megrágja.

Hatodik alapszabály az, ha az ebünket rajtakapjuk, hogy nem a játékait, hanem olyat rág, amit nem szeretnénk, azonnal vegyük el tőle és helyette adjuk oda a sajátját. Ha azonnal játszani kezd vele, dicsérjük meg, ezzel megerősítjük, hogy az a neki való játék. Az is egy megoldás, hogy olyan szerekkel kenjük, fújjuk be azokat a tárgyakat, cipőket, zoknikat, amiket nem szeretnénk, hogy a kutya darabjaira szedjen, amely az ebre nem ártalmas, de rossz íze miatt a kutya meg sem próbál majd megközelíteni.

Hetedik szabály, hogy biztosítva legyen a kölyökkutya számára a megfelelő mennyiségű mozgás, séta, gazdával közös játék, úszás, amely lefárasztja a kölyköt. A kiskutyák leginkább unaloműzésből kezdik megrágcsálni a környezetükben található dolgokat.

Nyolcadik szabályként megemlítetnénk, ha a kölyök notórius módon mindig mással játszik, mint kellene, akkor tegyünk olyan tárgyakat az útjába, ami számára kecsegtető. Ha elkezdene vele játszani, rágni, határozottan szóljunk rá „NEM", majd mutassuk meg neki saját játékát. Amikor a kölyök újból megpróbálná szájába venni a tiltott tárgyat, újból szóljunk rá. Egy idő után megtanulja, hogy csak a játékaival játszhat.

Amikor magára hagyjunk otthonunkban a kiskutyát és tiltott tárgyakat rág meg, de rajtakapjuk, azonnal korrigáljuk. De csakis abban a pillanatban. Adjuk oda saját játékát, ha rágcsálni kezdi, dicsérjük meg. Ha távozásunk után tiltott tárgyakat rágcsált meg, de nem tudtuk tettén rajtakapni, akkor tegyük a kölyköt az elzárt dobozába, ketrecébe, helyére. Ezt tegyük vele addig, amíg meg nem tanulja, hogy mivel játszhat és mivel nem. Az elzárt helyén mindig legyen saját játéka.

Ezekkel a leckékkel tudjuk kutyánkat felkészíteni arra, amikor majd tartósan magára marad otthonunkban.

(Forás: pixabay.com)