Jump to content

Kutya ellensége a csoki

2014. 08. 14. 16:00

Néha a kutyánkat annyira családtagként kezeljük, hogy olyan finomságokkal tömjük, amit saját magunk is szívesen fogyasztunk. Nincs is jobb egy kis nassolás filmnézés közben, pláne ha kedvencünk mellénk telepszik, és szívesen veszi a lepottyanókat.

Némelyik étel nagyon kis mértékben akár megfelelő is lehet kutyánk számára, de a csoki pont nem ezek közé tartozik. Állatorvosok azt mondják, hogy egyenesen méreg egy kutyára nézve. Vagyis nincs az a csoki mennyiség, ami megengedhető egy kutya számára. A csokoládék közül is a legveszélyesebb a fekete és az étcsokoládé, de ez nem azt jelenti, hogy tejcsokoládéval nyugodtan lehet etetni a blökit.

A csokoládé azért mérgező a kutyákra, mert az kakaóból készül, koffeint valamint egy teobromin nevű anyagot tartalmaz, amit egy kutya szervezete nagyon lassan bont le. Lassabban, mint egy emberé.

A kutyának már kis csokoládé fogyasztástól is hányingere lehet, vagy hányhat, súlyosabb csoki mérgezés esetén az eb hiperaktívvá válhat, szívritmusa felgyorsul, magas vérnyomás alakulhat ki és légzési nehézségei lehetnek.

Minél több kakaó van egy csokiban, annál veszélyesebb a kutyus számára. Halálos csokoládé okozta mérgezés nagyon ritkán fordul elő, de megeshet. A legveszélyesebb csoki pedig a már említett fekete csokoládé.

A gazdáknak kell észnél lenni, és figyelni a mértékletességre, ugyanis a kutyák nem érzik, hol a határ. Nekik csak az számít, hogy ez az íz finom, addig eszik azt, amíg adjuk neki, vagy amíg talál.

A kutya testméretétől függ a csoki mérgezés súlyossága. Ha például egy nagytestű kutya megeszik egy nagy tábla csokoládét, akkor hasfájáson kívül valószínűleg semmi más baja nem lesz. Ha a csokiból halálos mennyiségűt falt fel az eb, akkor rövid időn belül hányni fog, mert a felesleges teobromin így távozik a szervezetéből.

Amikor ilyen ügyben keressük fel kétségbeesve állatorvosunkat, meglehet arra kér majd, hogy hánytassuk meg a kutyát. A legegyszerűbb módja, ha hányást elősegítő szirupot adunk. Ha egyre furcsább tünetek jelennek meg a kutyánál azonnal orvosi ellátás szükséges. Csoki ellen nincs ellenszer, úgyhogy az orvos számos kezelésben részesíti a kutyát, amelyek javítják a keringést és a légzést.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: oneally.com)