Jump to content

Az olasz nyájőrző

2014. 08. 24. 09:05

Az Abruzzói pásztorkutya vagy más néven maremman egy olasz pásztorkutya, az ősi ázsiai kutyák leszármazottja.

Pontos származása nem ismert. Feltehetően a tatárjárás idején kerültek Európa területére, néhány példány Görögországból kerültek Itáliába.

Az abruzzói juhászkutya a leghíresebbek közé tartozik az olasz nyájőrző ebek közül. Az Appennini-hegység gazdái az állataikat ezeknek a kutyáknak a segítségével terelték a partvidékhez közeli legelőkre, vagyis Maremmába. Majd amikor a legelők kiszáradtak, újból a hegyekbe húzódtak fel Abruzzo környékére. Sokáig az volt a köztudatban, hogy két külön fajtáról van szó, mire 1950-ben végül megegyeztek, hogy ugyanaz a fajta. Hasonlít a kuvaszra és a pireneusi juhászkutyára.

A kifejlett kan marmagassága 65-73 centi, a szuka marmagassága pedig 60-68 centiméter. Testtömege 30-45 kg közötti.
Feltűnő szépségű kutya, emellett nagytestű és izmos is, megjelenése tiszteletet kíván. Bátor és önálló. Védelmezőösztöne igen fejlett. Gyerekek mellé is ajánlott fajta, mert türelmes, sok mindent elvisel nekik. Célszerű az abruzzói juhászkutyát kölyök korától nevelnünk, mert engedetlenségre hajlamos. Megbízható, barátságos, hűséges, értelmes és kiegyensúlyozott kutya. Kiváló őrkutyává is nevelhető. Más kutyafajtákkal és állatokkal is jól kijön. Mivel elég önfejű fajta, ezért a kutyasportokban nem jeleskedik.

Erőteljes a feje, fülei nem nagyok, lelógó, fogai nagyok. Sötétbarna a szeme, mellkasa mély, háta egyenes, míg fara enyhén lejtős. Izmos végtagjai vannak, amelyek kerek mancsokban végződnek, farka pedig lelógó. Közepesen hosszú a szőrzete, enyhén hullámos, ennek ellenére nem szüksége a napi fésülés.

Igényli a mozgást, számára nem elegendő a napi 2-3 rövid séta. A legideálisabb hely az abruzzói juhászkutya számára, ha van akkora helye, ahol szabadon tud futkosni.

Mivel elég önfejű kutyus, így ne várjuk tőle, hogy szolga módjára fejet hajtson, és minden parancsunkat teljesítse. Nagyon értelmes állat, de csak abban hajlandó részt venni, aminek látja az értelmét. Ha érti, és értelmét látja annak, amire a gazdája próbálja tanítani, akkor megteszi, ellenkező esetben makacsul ellenáll. Kölcsönös tisztelet és következetesség szükséges ahhoz, hogy egy abruzzói juhászkutyát tanítani tudjunk.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: vetnetinfo.com)