Jump to content

Kutya és gazdája közötti hasonlóság

2014. 08. 25. 16:05

A tudományt mindig is érdekelte az ember társas kapcsolata a személyiség hasonlóságának vonatkozásában.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a személyiség, gondolkodásmód, hitvilág, fizikum olyan befolyásoló tényező, amely megszabja, hogy kivel és milyen szintű kapcsolatot építünk ki. A hasonlóságkeresésnek gyakorlati haszna van, ugyanis a hasonló személyiségűek között kisebb a súrlódási felület, jobban megértik egymást, vagyis kevesebb a konfliktus köztük, ráadásul meg is erősítenek saját elméleteinkben, gondolatainkban.

Az ember más fajokkal is alakít ki kapcsolatot, például a kutyával, macskával. Már évezredek óta társunk a hűséges eb, és szinte tagjai az emberi közösségnek. Nem véletlenül tekintenek egy négylábúra családtagként vagy barátként. Van egy mondás is, ami az ember és kutya közti hasonlóságra utal: Olyan a kutya, mint a gazdája. Bár ebben az esetben küllemi hasonlóságról van inkább szó, de kutatók azt is vizsgálták, hogy az ember a kutyájában is a személyiségéhez hasonló ebtársat keresi?

Az ötfaktoros modell szerint legalább négy a kutyára is jellemző. Ez az öt faktor a következő: 1. extraverzió (energikus-e a kutya); 2. neuroticitás (nyugodt-e a kutya); 3. együttműködés (segítőkész a kutya); 4. nyitottság; 5. lelkiismeretesség.
A vizsgálatból kiderült, hogy a lelkiismeretesség csak emberre jellemző, de elemei a kutyáknál is megfigyelhető.

Kétféle kutyatulajdonos van. Az egyik azért veszi meg a kutyát, mert meg van arról győződve, hogy hasonlítanak egymásra. A másik típusú gazdi pedig úgy kezeli a kutyáját, mint saját magát is.

A kutya-gazda hasonlóság oka az is lehet, hogy a kutya azonosul gazdájával, annak viselkedéseivel. Természetesen az ember is alakul a kutyájához, vagyis kölcsönösen hatnak egymásra.

Megfigyelések szerint a fajtiszta ebek jobban hasonlítanak gazdáikra, az ember is jobban emberként viselkednek a pedigrés állatokkal, mint a keverék kutyákkal.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pozitivnap.hu)